Subota, 18. svibnja 2024.

Slaven Belupo u Osijeku sutra otvara Opus Arenu, trener Moniz: Ovogodišnji cilj prvenstva je ostanak u ligi

Nakon odrađenih priprema, igrači Slaven Belupa sutra u 21 sat započinju novu sezonu SuperSport Hrvatske nogometne lige gostovanjem u Osijeku na Opus Areni.

Bit će ovo prva službena utakmica Osijeka na novoizgrađenom stadionu, a čast gostovanja pripala je upravo koprivničkoj momčadi. Ricardo Moniz, trener Slaven Belupa, smatra kako su izgledi za pobjedu u sutrašnjoj utakmici 50 naprema 50.

– Kasno smo počeli s pripremama, a osim toga imamo momčad koju čini čak 15 mladih igrača; za većinu njih prvenstvo počinje prerano te svega nekoliko igrača može igrati na zadovoljavajućoj razini. Ostali su veliki potencijali, ali su se prekasno priključili momčadi te im fali uigranosti. No, takve su bile okolnosti i mi na to ne možemo utjecati. Svoj način igre u sutrašnjoj utakmici nećemo prilagođavati jer nas vidim kao napadačku momčad – objasnio je Slavenov strateg.

Što se tiče sutrašnje utakmice, trener Farmaceuta je rekao kako ne može puno reći o Osijeku jer se iz pripremnih utakmica ne mogu izvući zaključci.

– Oni su favoriti, ali nije rijetko da autsajderi požrtvovnošću uspiju iznenaditi. Takvi i mi moramo biti, ne smijemo se predati već moramo pokušati dobiti utakmicu bez obzira na očekivanja. Nećemo se predati, nećemo se povući – pokušat ćemo igrati svoju igru. Kada je momčad defanzivno organizirana, tada je lakše napadačima da naprave razliku na terenu. Imamo igrače koji su kreativni i koji mogu napraviti razliku – naglasio je.

Trener je istaknuo kako je cilj igre zabiti što više pogodaka, a malo ga brinu odigrane pripremne utakmice.

– Brine me što nismo uspjeli pobijediti ni jednu pripremnu utakmicu. U pripremnim utakmicama nismo bili dovoljno konkretni i razigrani, no radimo na tome. Ono u što nisam zabrinut je naša kvaliteta jer imamo nekoliko izrazito kvalitetnih pojedinaca među kojima su Hoxha i Mioč, oni su za mene iznimna klasa igrača. U sredini nam je također potrebno razvijati igru jer i ona treba zabijati. Realni smo, i shvaćamo da smo klub u razvitku. Nemamo novac kao, na primjer, Rijeka, protiv koje smo igrali prošli tjedan, ili Osijeka s kojim igramo sutra. Stoga moramo razvijati igru i biti strpljivi jer bez strpljenja, igrači će imati preveliki pritisak, a to ne želim. Potrebno im je vremena da se razviju – objasnio je.

Moniz je ustvrdio kako je uvijek zadovoljan svojom momčadi čak i kada, kao što je to trenutno slučaj, moraju početi s 15 mladića.

– Klub ima vrlo hrabru filozofiju, autsajderi smo u ligi. Nismo ni financijski moćni te sam zbog toga ponosan što treniram ovu ekipu i što sam u klubu – nitko nije razmažen, svi moramo jako i požrtvovno raditi. Dajemo 120 posto od sebe; od tehničara, preko igrača i sve do mene. Svi dišemo kao jedno i na to sam ponosan, a takav mentalitet mi se sviđa, jer sam i ja takav – pojasnio je.

>> Novi trener Farmaceuta Ricardo Moniz: U fokusu moraju biti domaći mladi dečki, zadatak nam je iskorak, nešto novo, možda čak i Europa

Iako je novi trener prilikom svog predstavljanja sredinom lipnja kazao kako počinje od nule, te da je njegov zadatak prenijeti ekipi svoju pozitivnu energiju, učiniti nešto drugačije kako bi se istaknuli, a možda ušli i u Europu, jer ništa nije nemoguće, danas je na novinarsko pitanje koji mu je cilj ove sezone kratko odgovorio: Ostanak u ligi.

Takvog je mišljenja jer je objasnio da je momčad mlada, transferi su se odvijali dosta kasno, a mnogi iskusni igrači su otišli.

zatvori