Srijeda, 8. svibnja 2024.

Počela žetvena sezona, vatrogasci od sutra u pripravnosti

Na području koje pokriva Vatrogasna zajednica grada Koprivnice sutra počinju pasivna vatrogasna dežurstva povezana s ljetnim temperaturama i žetvenom sezonom.

– S ljetnim mjesecima dolazi nam i povećana opasnost od nastanka i širenja požara pa se tako organiziraju dežurstva u dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja pred žetvenu sezonu ustrojavaju službe motrenja, ophodnji, izviđanja, obavješćivanja te čuvanja građevina, šumskih površina, žitnih polja i zaštićenih dijelova prirode. Cilj je pravovremeno reagirati na potencijalnu opasnost od požara kada je u samom začetku, ali i educirati poljoprivrednike o protupožarnoj preventivi –rekla je Sonja Markić, izvjestiteljica Vatrogasne zajednice grada Koprivnice.

Koprivnički dobrovoljni vatrogasci će prema potrebi i situaciji na terenu koji pokrivaju obilaziti polja i područja s povećanom opasnosti od požara te na taj način doprinijeti boljoj protupožarnoj zaštiti grada Koprivnice. Dežurstva će trajati ovisno o vremenskim prilikama i trajanju žetve u našem kraju.

– Osobe koje upravljaju kombajnima, traktorima i strojevima za baliranje slame posebnu pozornost trebaju obratiti na ispravnost tih strojeva, odnosno provjeriti da nema iskrenja, curenja ulja ili goriva jer zbog visokih temperatura može doći do samozapaljenja – dodala je Markić te istaknula kako je na takvim strojevima obavezno imati protupožarne aparate za početno gašenje požara.

Spomenimo kako Vatrogasna zajednica grada Koprivnice poziva sve građane da budu posebno oprezni jer je u ljetnim mjesecima mogućnost požara izraženija nego u ostalim mjesecima. Svi oni koji zamijete požar moraju u najkraćem mogućem roku obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193 ili 112 kako bi se što prije započelo s gašenjem te kako bi šteta od požara bila što manja.

zatvori