Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

NOVI SUSTAV PLAĆA Podravka i sindikati postigli dogovor, poslovi će biti razvrstani prema stupnju složenosti i u razrede, viša osnovica za obračun dodataka

Pregovarački timovi Podravke i Belupa te Sindikata PPDIV, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD završili su aktualni krug pregovora oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora Grupe Podravka na temu uvođenja novog sustava plaća.

Podravka tako uvodi pravedniji i moderniji sustav plaća koji će zamijeniti dosadašnji, tarifni sustav koji datira još iz 1997. godine. Implementacija novog sustava plaća počet će s 1. prosinca ove godine, što znači da će radnici svoje nove platne listiće moći vidjeti u siječnju 2024., objasnili su u Kompaniji sa srcem.

– Novim sustavom poslovi će biti razvrstani prema stupnju složenosti radnog mjesta te u pripadajuće im platne razrede. Bruto ugovorena plaća radnika moći će se kretati unutar cijelog raspona odgovarajućeg razreda – poručili su.

Također, uvodi se i nova, viša osnovica za obračun dodataka na plaću za posebne uvjete rada, kao i viša osnovica za obračun staža, ali i druge dodatke poput smjenskog ili prekovremenog rada, što je zasigurno najveća pogodnost za radnike.

– Osim toga, novi sustav daje veće mogućnosti napredovanja radnika koji sjajno obavljaju svoj posao, što do sada nije bilo moguće jer je dosadašnji sustav bio temeljen isključivo na stručnoj spremi – nastavili su u Podravki.

Ključno je i to da se uvođenjem novog sustava plaća nijednom radniku plaća se neće umanjiti ni za cent, a velikom broju njih ona će se i povećati, još su dodali.

Izvor: Podravka

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić kazala je da je iznimno zadovoljna dogovorom o uvođenju novog platnog sustava u Podravku i Belupo jer je ispunjeno važno obećanje prema svim radnicima.

– Postojeća tarifa, koja je stvorila puno nelogičnih i nepravednih ishoda, nakon 27 godina primjene odlazi u povijest. Želim još jedan put istaknuti da, zbog prijelaza u novi sustav, plaća neće nikome pasti niti za jedan cent, ali i sa zadovoljstvom dodati da će velikoj većini radnika, upravo zbog novog sustava, plaće porasti jer će novi sustav ispraviti nepravde i nelogičnosti postojeće tarife. Polazna razina plaća s kojom se ulazi u novi sustav bit će plaće koje će rezultirati iz povećanja koje je provedeno s 1. srpnja ove godine. Zahvaljujem svim sindikalnim predstavnicima na višemjesečnom strpljivom i upornom radu na ovoj vrlo složenoj materiji – naglasila je Dalić.

Predsjednik Sindikata PPDIV kao voditelj pregovaračkog tima sindikata Denis Paradiš istaknuo je da je pronađen način za rješavanje višegodišnjih nepravdi u plaćama radnika.

– Nepravde su proizlazile iz dosadašnjeg tarifnog sustava koji se desetljećima narušavao i na što smo sve do sada, zajedno s članovima sindikata, konstantno upozoravali poslodavca. Međutim nismo uspijevali iznaći rješenja, jer za ovakav jedan pothvat nije bilo dovoljno niti volje, a ni odlučnosti od strane dosadašnjih uprava. Predsjednica Dalić prepoznala je važnost ovog problema pa smo proteklih mjeseci usuglašavali naše stavove i vjerujem da će mnoge nepravde među radnicima biti ispravljene te da će novi platni sustav biti razumljiviji, pravedniji i motiviraniji za sve radnike. Zadovoljan sam postignutim, jer evo već od slijedeće plaće, plaće za srpanj, radnici Podravke osjetit će povećanje osnovne plaće i bruto dodatka što smo aneksom potpisali u lipnju, a promjena tarifnog modela još će otprilike za trećinu radnika, njih gotovo 1.000, od čega najveći dio dolazi iz Proizvodnje i Logistike, značiti pozitivne korekcije u plaćama. Valja istaknuti kako će ovim aneksom biti promijenjen i način obračuna dodataka na plaću, čime će se ostvariti dodatna povećanja za radnike koji ostvaruju pravo na njih. Koristim priliku zahvaliti svim članovima sindikata na podršci i povjerenju, jer su svojim članstvom u sindikatu omogućili reprezentativnim sindikatima koji su činili pregovarački tim, da u Podravki budemo ravnopravni partneri poslodavcu kroz pregovore o Kolektivnom ugovoru – izjavio je Paradiš.

Spomenimo da će nove ugovore o radu s utvrđenom bruto ugovorenom plaćom radnici dobiti u listopadu i studenome. U narednom razdoblju organizirat će se i brojni informativni sastanci s ciljem dodatnog upoznavanja s načinom prijelaza u novi sustav plaća i mogućnostima koje on nudi, zaključili su u Podravki.

zatvori