Subota, 27. travnja 2024.

Načelnik Perok: Radovi koje trenutno provodimo u Virju vrijede više od šest milijuna eura, želimo napraviti novu vizuru mjesta i dići kulturni život

Radno je u općini Virje, u tijeku su brojni infrastrukturni zahvati, a planiraju se i novi projekti.

Kako nam je to rekao načelnik Općine Virje Mirko Perok, kroz brojne aktivnosti, zahvate i programe nastoji se dići kulturni život cijele općine, ali i napraviti nova vizura središta Virja.

– Radovi koje trenutno provodimo ukupno iznose više od šest milijuna eura i veliki je ovo investicijski ciklus za našu općinu, a svi projekti dobro napreduju – naglasio je načelnik.

Snimio Tomislav Matijašić.

Revitalizacija stare škole

Konkretno, počela je rekonstrukcija dijela krovišta stare škole u kojoj su smještene Narodna knjižnica Virje i Zavičajni muzej Virje.

– Radovi su vrijedi 65.000 eura, a u iznosu od 40.000 eura sufinancirani su od Ministarstva kulture i medija. Krovište ćemo etapno uređivati jer je to velika investicija u ovom trenutku; na ovaj način ćemo kroz godinu-dvije urediti kompletno krovište – poručio je.

Uz to, u tijeku je postupak javne nabave za adaptaciju prostora knjižnice.

– Procijenjena vrijednost nabave je 66.000 eura, a već su nam odobrena sredstva od Ministarstva kulture i medija, također u iznosu od 40.000 eura. Radovi adaptacije će biti završeni do kraja godine i pokušat ćemo do tada knjižnicu preseliti u nove prostorije – objasnio je Perok.

Izvor: Općina Virje

Plan je još kroz veliki projekt dodatno revitalizirati prostor stare škole.

– Ministarstvu turizma i sporta prijavili smo projekt uređenja hostela i interpretacijskog centra u staroj školi, vrijednost ove prijave je 3,2 milijuna eura i očekujemo rezultate – nadamo se da ćemo taj projekt “dobiti” i provesti iduće godine – otkrio je.

Dogradnja Dječjeg vrtića Zrno

Uz to, u tijeku je dogradnja Dječjeg vrtića Zrno i to za dvije odgojne skupine s pripadajućim prostorijama. Vrijednost ovih radova pritom je 480.000 eura od čega je iznos od 324.000 eura sufinanciran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a ostatak sredstava će Općina financirati iz vlastitog proračuna.

– Dogradnja nam je izuzetno bitna jer su nakon sedam godina od izgradnje potrebe sve veće i u ovom trenutku nam je ostalo 35 neupisane djece. Taj problem ćemo završetkom ovih dviju prostorija riješiti te završetak radova očekujemo krajem ove godine pa ćemo početkom iduće kalendarske upisati svu neupisanu djecu – rekao je Perok.

Foto: Martina Sabađija Buđak

U kompleksu vrtića završeno je i novo dječje igralište. Projekt je to koji je “stajao” 64.000 eura, a koji je Središnji državni ured za demografiju i mlade sufinancirao s 14.000 eura.

– Ovih dana očekujemo i postavljanje solarnih panela na zgradu vrtića kapaciteta 10 kilovata, ovaj projekt realiziramo u suradnji s REA-om Sjever i vrijedan je oko 20.000 eura te je 100-postotno financiran iz europskih sredstava. Na taj način ćemo pokušati svesti troškove vrtića na minimum – spomenuo je načelnik.

Energetska obnova Doma zdravlja u Virju

Za Općinu je važan i završetak energetske obnove Doma zdravlja koja je provedena u suradnji s Domom zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

– Promijenjena je kompletna stolarija i krovište, obavljeno unutrašnje uređenje i ugradnja dizala vrijednog 80.000 eura koje je s 20.000 eura sufinancirano od Ministarstva branitelja. Završena je i obnova fasade u vrijednosti od 45.000 eura – kazao je.

Izvor: Općina Virje

Energetska obnova pritom je provedena kako bi se smanjili troškovi, nastavio je načelnik, rekavši da je cilj bio poboljšati uvjete ne samo liječnicima, već i pacijentima. Baš je zbog toga Općina u sklopu obnove financirala kompletnu klimatizaciju Doma zdravlja.

– Ono što nas u budućnosti očekuje i za što već imamo idejni projekt je ugradnja solarne elektrane i rekonstrukcija cjelokupnog grijanja ugradnjom dizalice topline. To ćemo odraditi iduće godine i onda će ta zgrada biti potpuno energetski neovisna, a bit će itekako ugodna za rad, odnosno za pacijente – mišljenja je Perok.

Napreduje i Aglomeracija

Spomenimo i da u Šemovcima i Hampovici traje projekt Aglomeracije – vrijednost radova je 4,6 milijuna kuna, od čega Općina sufinancira radove s 150.000 eura. Rok za završetak je kraj iduće godine.

– Radovi trenutno traju u Šemovcima postavljanjem glavnog voda kanalizacije, a pripremni radovi su napravljeni i u Hampovici. Uz izgradnju kanalizacije moram napomenuti da će i brojni mještani besplatno dobiti priključak na vodovod. Zadovoljan sam s dinamikom radova koji su dosta zahtjevni, ali napreduju i mislim da će na vrijeme biti završeni – istaknuo je.

Katastarska izmjera, uređenje ulica, fitness park…

Načelnik se osvrnuo i na neke druge aktualne projekte poput katastarske izmjere šireg građevinskog područja katastarske Općine Virje koja obuhvaća površinu od 939 hektara s 5.500 čestica te uređenja Ulice Ante Starčevića gdje se mijenja instalacija, uređuje kolnik, ugrađuju rubnjaci i gradi pješačka staza. Uz to, Ministarstvu turizma i sporta prijavljen je projekt izgradnje fitness igrališta u sportskom parku, no rezultati još nisu objavljeni.

Izvor: Općina Virje

U Općini brinu i o svojim mještanima, posebice starijima i nemoćnima, zbog čega je u tijeku završetak projekta Zaželi 3, a u najavi je i novi projekt koji se priprema, zaključio je Perok.

zatvori