Subota, 27. travnja 2024.

Na Županijskoj skupštini usvojen rebalans proračuna, povećanje će iznositi 9,7 milijuna eura

Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije podržali su rebalans proračuna za 2023. godinu i to s 20 glasova za i 11 suzdržanih.

Prema dostupnim materijalima, predloženim izmjenama i dopunama proračuna prihodi i primici za 2023. godinu iznose 114,9 milijuna eura, dok je prvotno bilo planirano nešto više od 112 milijuna eura. Dakle, predloženo je povećanje od 2,8 milijuna eura koje proizlazi iz povećanja općih prihoda i primitaka, prihoda za posebne namjene, prihoda od donacija i povećanja prihoda od prodaje imovine i naknade s naslova osiguranja.

Kada je riječ o ukupnim rashodima i izdacima županijskog proračuna, oni su planirani u iznosu 114,3 milijuna eura, dok se ovim rebalansom predlaže njihovo ukupno povećanje za 6,9 milijuna eura pa oni sada iznose 121,3 milijuna eura.

Prilikom obrazloženja ovog rebalansa proračuna, koprivničko-križevački župan Darko Koren uvodno je kazao kako je bilo dosta spomena o rebalansu od prošle Županijske skupštine.

– Iza ovog rebalansa stoje mnogi projekti i funkcije koje je kroz njega potrebno servisirati. U Ureda župana mijenja se iznos za aktivnost ”Županija – prijatelj djece”, također povećavaju se rashodi za javnolinijski prijevoz i financiranje projekta dvorca Inkey što bismo započeli financirati iz vlastitih prihoda prije primitka iznosa iz fondova Europske unije. Isto tako, povećat će se iznos financiranja postave solarnih panela na privatne obiteljske kuće, za što je velik interes i upravo pripremamo potpisivanje tih ugovora. Moram spomenuti i kako smo jedina Županija u Republici Hrvatskoj koja to provodi i mislim kako ćemo dopunom proračuna zadovoljiti sve tražitelje zahtjeva. Kada govorimo o Upravnom odjelu za zdravstvo, tu je financiranje povećanih troškova energetske obnove bolnice, to nam je jako bitno jer projekt treba biti dovršen u rujnu, zatim nabava mamografa u Križevcima jer se stari potpuno potrošio i nužna je nabava novog. Tu je i povećanje rashoda za financiranje medicinski potpomognute oplodnje, što je hvalevrijedan program koji smo svi prihvatili. Nadalje, važno nam je i osiguravanje sredstava za svjetsko prvenstvo u rukometu, kao i izgradnju kompleksa igrališta kod Srednje škole Koprivnica za što smo osigurali dodatnih 400.000 eura. To su samo neke od izmjena i dopuna proračuna – kazao je župan Koren.

Na ovu točku dnevnog reda osvrnuo se Tomislav Golubić, predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a, koji je istaknuo kako rebalans nije dovoljno ambiciozan te ne omogućava županiji rast, razvoj i zadržavanje stanovništva.

– Podržavamo neke dijelove ovog proračuna poput financiranja medicinski potpomognute oplodnje, a i drago nam je da je izvršna vlast to odlučila podržati i možemo obećati kako ćemo i u budućnosti donositi dobre prijedloge. Kada je riječ o drugim točkama rebalansa, slažemo se i s povećanjem sredstava za financiranje solarnih panela jer smo to iznijeli u raspravi i upozorili da se u to mora ulagati zbog energetske krize koja nas je zadesila. Stoga, mi smo odlučili kako nećemo biti protiv, a nadam se kako je župan osigurao većinu da se usvoji rebalans ovaj put. Po ovoj točki ostat ćemo suzdržani jer su neki od naših prijedloga usvojeni, međutim smatramo kako proračun sam po sebi nije dovoljno dobar – dodao je.

Željko Lacković, član Županijske skupštine, rekao je kako je svaki rebalans prilika da se progovori o politikama koje pojedinci i grupacije zastupaju te naglasio kako dodatna financiranja i povećanja proračuna podržavaju, no ostat će suzdržani.

– Nećemo glasati za proračun jer ponovno pozivamo župana da u budući financijski dokument stavi financiranje ili sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za cestovne i prometne pravce koji će povezati sve dijelove naše županije sa Zagrebom i isključiti prometnu izolaciju. Također, očekujemo da se iskoriste prirodne ljepote i resursi koje imamo uz rijeku Dravu. Smatramo da će za taj zahtjev biti sluha i u Vladi Republike Hrvatske te resornom ministarstvu. Nadalje, ističemo da ako želite imati glasove nezavisnih iz Županijske skupštine onda očekujemo da se pokrene ozbiljan proces financiranja i sufinanciranja projektne dokumentacije za naše općine. Ipak, suzdržano glasanje možete smatrati kao podršku i korak unaprijed – zaključio je.

Kristina Škoda Vajdić je uime članova HSS-a dodala kako će oni podržati rebalans proračuna kao što su planirali i na zadnjoj sjednici.

– Nama nije bio sporan rebalans proračuna, već vođenje sjednice – objasnila je.

Uime Odbora za poljoprivredu obratio se Zdravko Matotan, a naglasio je važnost povećanja sredstava za obranu od tuče jer prethodno izmjenama rebalansa za tu aktivnost nisu bila planirana.

– Ovim prijedlogom rebalansa povećana su sredstva na 5.000 eura što je u skladu s postojećim zakonom. Zakon i pravilnik o operativnom djelovanju sustava obrane od tuče, s pravom je medijski i politički osporavan. Odbor za poljoprivredu je u nekoliko navrata zamolio župana da pokuša s kolegama županima iz sjeverozapadne Hrvatske pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu poljoprivrede, čak i uz veću participaciju jer ozbiljnim analizama je dokazano da su štete bile 20 posto manje kada je funkcionirala obrana od tuče – rekao je.

Završeno se o svemu očitovao i župan Koren.

– I ovaj stav o suzdržanosti shvatio sam kao podršku izmjenama jer se barem neke od programa podržava. Mi u prvi plan stavljamo dva projekta, a to je nastavak brze ceste od Kloštra do Koprivnice te podravsku brzu cestu. Studija utjecaja na okoliš je napravljena, a provodi se postupak lokacijske dozvole, što znači da su Hrvatske ceste kao investitor u postupku toga. Isto tako podravska brza cesta je u postupku donošenja studije utjecaja na okoliš za dio od Štaglinca do Cvetkovca – zaključio je župan.

Rebalans proračuna je na kraju usvojen s 20 glasova za i 11 suzdržanih.

zatvori