Srijeda, 15. svibnja 2024.

Luka Vedriš svestrani je učenik koji je u trećem razredu išao na čak tri državna natjecanja: Pronašao sam neki svoj klik

Nakon završetka nastavne godine i niza uspjeha na županijskim i državnim natjecanjima odlučili smo upoznati Luku Vedriša, učenika 3.b razreda Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac.

Svojom skromnošću, jednostavnošću, poštenjem i dobrotom Luka dopire do svakog od nas, a svojim uspjesima na županijskim i državnim natjecanjima pobuđuje ponos i zaslužuje svaku pohvalu za iznimne rezultate. Znamo da od najranije dobi razvijamo razne sposobnosti, interese, vještine i kompetencije koje nam mogu biti odličan temelj da se osjećamo uspješno i angažirano.

U razgovoru s Lukom saznali smo da mu je u djetinjstvu rijetko kad bilo dosadno i da je uvijek pronalazio zanimaciju za razne igre kao što su slaganje lego kockica, slagarica, sastavljanje figurica iz Kinder jaja te igranje društvenih i video igara. U svim igrama mašta mu je bila glavna inspiracija, no tu se ništa nije promijenilo jer i danas voli maštati.

Kad učenik u trećem razredu Gimnazije ide na tri državna natjecanja i to iz matematike, logike i informatike nekako se očekuje da je oduvijek bio sklon brojkama i da je razvijao strast za matematikom, no kod Luke je put bio nešto drugačiji te kaže da se od prvog razreda osnovne škole cijelo vrijeme razvijao i svake godine je bio sve bolji učenik.

S ponosom kaže da je u osmom razredu prvi puta imao sve petice, a tako je nastavio i u Gimnaziji. Na školska i županijska natjecanja krenuo je još u Osnovnoj školi I. L. Croata Kalinovac i to iz matematike i kemije, a bio je dobar i na natjecanjima iz šaha. Tada je shvatio da mu je to zanimljivo i da na taj način može upoznati i druge učenike koje zanimaju iste stvari kao i njega.

Dolaskom u Gimnaziju, Luka je od prvog razreda nastavio ići na školska i županijska natjecanja, a u drugom razredu se plasira na državno natjecanje iz matematike i kako kaže, konačno je uspio doći na višu razinu. Puno mu je značilo plasiranje i odlazak na državno natjecanje iz šaha te ističe svoju ulogu u odlučujućoj partiji na županijskom natjecanju koju naziva svojom “najboljom partijom šaha u životu” uz veliku podršku kapetana ekipe, prijatelja Ognjena.

Svaki odlazak na županijsko i državno natjecanje Luki je izazovan i zanimljiv jer se može družiti s prijateljima i profesorima mentorima. Kaže da se priprema u školi s profesorima, u Centru izvrsnosti i sam, no po njegovom mišljenju smatra da se ne priprema puno, s obzirom na rezultat.

U razgovoru o učenju, Luka za sebe kaže da voli odgađati učenje i raditi u zadnji čas, no njegova koncentracija i motivacija mu pomažu da sve stigne odraditi i puno toga zapamti na satu. Motiviraju ga ocjene, učenje mu je zabavno, voli stjecati znanja i uvijek ima želju za što boljim rezultatom.

Na pitanje kako sve uspijeva, imati sve odlične ocjene i pripremati se za natjecanja, Luka odgovara: “Jača sirova snaga pamćenja. Pronašao sam svoj način razmišljanja kod učenja koji mi pomaže, to je nešto apstraktno. Pronašao sam neki svoj klik”.

Luki je obitelj od najranije dobi velika podrška, uvijek su ga poticali i iskazivali ponos na njegove rezultate. Cijeni njihovu brižnost, iskrenost, poštenje, dobrotu i pomaganje pa se i on trudi biti takav, a kad ima vremena, voli pomagati roditeljima na OPG-u.

Izdvojila bih još nekoliko zanimljivih informacija koje sam saznala u razgovoru s Lukom.

Luki je najbolja odluka u životu to što je upisao Gimnaziju, a budućim gimnazijalcima preporučuje da budu spremni na puno učenja i rada. Kad razmišlja o studiju koji bi najbolje odgovarao njegovim interesima ističe matematiku jer pruža puno mogućnosti, iako je prije razmišljao o informatici, no sada si ne može zamisliti da ima posao koji bi tražio puno rada na računalu.

Pitala sam ga što bi promijenio na sebi, on je odgovorio: “Ponekad mogu biti malo lijen pa moram raditi na tome, kao i na odugovlačenju da ne radim u zadnji čas”. Volio bi biti malo hrabriji i malo manje neodlučan, no radi na tome i vidi poboljšanje.

Pitala sam ga, voli li čitati, a on je odgovorio: “Pa ne baš, ali sad pred kraj godine dok sam imao vremena i nisam znao što raditi otišao sam u školsku knjižnicu i pročitao prvi dio Harry Pottera”.

U slobodno vrijeme jako voli druženje s prijateljima, posebno ističe prijatelje matematičare jer mogu izbijati šale na matematičke formule, voli kvizove, sudoku, igru minolovac, istraživati zanimljive stvari o matematici, voli strateške video igre i igrati s ocem stolni tenis.

Ono što još znamo je da je Luka iskren, pošten, uvijek prijateljski raspoložen i voli pomagati drugima.

Kao pedagoginju, uvijek me zanima kompletnija slika učenika koja ga dovodi do uspjeha. Luka izaziva uspjeh, koristi svoje potencijale, ne boji se maštati i razmišljati, voli igre pamćenja i razmišljanja i potvrđuje da svoje talente trebamo kontinuirano razvijati kako bi pronašli taj klik. Zahvaljujemo Luki na otvorenom i iskrenom razgovoru.

Pripremila:
Jasna Horvat Vlahović, prof.

zatvori