Petak, 10. svibnja 2024.

Jakšić: Gradske financije su u plusu, situacija je stabilna i možemo iznijeti sve investicije koje su i tijeku i one koje tek dolaze

Financije Grada Koprivnice su u plusu, situacija je stabilna pa se tako mogu iznijeti sve investicije koje su u tijeku i one koje tek dolaze.

Rekao je to na konferenciji za medije koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i dodao da je gradski proračun nikad stabilniji.

– Drago mi je da se sve ono što se radilo unazad pet, šest godina, a tiče se razduživanja gradskih financija, pokazalo da apsolutno ima smisla jer smo imali jedan intenzivan period apsolutnog rezanja deficita koji je postojao prije šest, sedam, odnosno 10 godina i danas je Grad Koprivnica sa svojim financijama u plusu. Naravno da tog stanja u proračunu ne bi bilo s jedne strane bez snažnog gospodarstva i s druge strane bez pametnog povlačenja europskih sredstava gdje smo također napravili jedan veliki iskorak unazad šest, sedam godina – kazao je gradonačelnik.

S obzirom na stupanj razvijenosti, Koprivnica ne može participirati u pojedinim europskim projektima

U kontekstu europskih fondova, gradonačelnik je istaknuo da je Koprivnica u kategoriji najrazvijenijih hrvatskih gradova i kao takva ne može participirati u brojnim europskim projektima ili fondovima.

– Kad spominjemo osmi razred razvijenosti po Eurostatu, imamo jednu zanimljivu situaciju – proračunski prihod iz Fonda za fiskalno izravnanje ili Fonda za pomoć i razvoj općina i gradova koji nisu u osmoj kategoriji za Grad Koprivnicu iznosi nula. Dok recimo gradovi čak i u našem bližem okruženju, spomenut ću Bjelovar, Križevce i Đurđevac, ne s namjerom da pričam protiv tih gradova i gradonačelnika nego samo da ostane kao fakt, imaju iznose koji se mjere u 10, 15 ili 20 milijuna kuna godišnje i to zbog toga što nisu dovoljno razvijeni ili su u nižim stupnjevima razvijenosti nego li je to Koprivnica. Nama se iz našeg porasta prihoda jedan dio i uzima da bi se razvijao ostatak Hrvatske u kojem je zapravo jako puno općina i gradova – objasnio je Jakšić.

Gospodarstvo je snažno, stopa zaposlenosti nikad veća

Smatra kako proračun ne bi mogao imati ovakve dobre performanse da nema snažnog gospodarstva.

– Kao Gradska uprava pozdravljamo sve ono što rade naši gospodarski sustavi predvođeni onim najvećim, a to je Podravka koja isto ima jedan intenzivan investicijski ciklus – rekonstruirana je sedmerokatnica, u tijeku je gradnja novog logističko-distributivnog centra i nove tvornice tjestenine. Tu su i investicije Carlsberga i Hartmanna, širili su se prije dvije godine Vemo trade i Ligo, u našim poduzetničkim zonama sve je manje-više stavljeno u pogon i to se danas već stvarno i vidi – naglasio je Jakšić.

Istaknuo je da u prilog tom kretanju i investicijskom ciklusu gospodarstva najbolje govore i brojke o stanju zaposlenosti i broju radnih mjesta na području Koprivnice.

– Imamo jako puno političkih rasprava na nivou nacionalne politike o tome je li u Hrvatskoj stopa zaposlenosti stvarno toliko visoka ili stopa nezaposlenosti toliko niska, zato jer smo svi zajedno stvorili toliko radnih mjesta ili se tajna krije u tome koliko je ljudi iselilo iz Hrvatske. Naravno da je u nekim općinama, gradovima i županijama do tih brojki koje izgledaju jako lijepo došlo jer se dogodio demografski egzodus, ali u Koprivnici možemo reći da imamo nikad veću stopu zaposlenosti ili nikad više radnih mjesta. Primjerice, u travnju 2023. to je bilo nekih 16.500, u pravnim subjektima nešto ispod 15.000, a recimo 2021. smo imali 13.800. Mislim da to dovoljno govori o performansama gospodarstva grada Koprivnice na današnji dan – zaključio je Jakšić.

zatvori