Subota, 27. travnja 2024.

Holter tlaka i EKG-a, spirometrija i EKG dostupni u ordinacijama u Đurđevcu, Rasinji, Glogovcu i Križevcima

U Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije od početka srpnja mogu se obaviti redovite telemedicinske usluge s područja kardiologije i pulmologije i to holter tlaka, holter EKG-a, 12-kanalni EKG i spirometrije.

Poručili su to iz Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i dodali da se usluge, u sklopu projekta “Telecordis” koji je proveo Hrvatski zavod za hitnu medicinu, mogu obaviti u Križevcima i Đurđevcu te u ordinacijama opće, odnosno obiteljske medicine u Rasinji i Glogovcu.

– Bolesti srca i krvnih žila ili kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, dok u Hrvatskoj čine čak 45 posto svih uzroka smrti. Najviše je pogođeno stanovništvo starije od 65 godina, što je dob koja je istovremeno i najrizičnija u odnosu na smrtnost od bolesti COVID-19. Područja Križevaca i Đurđevca u svojim lokalnim ordinacijama nemaju specijalista kardiologije te su pacijenti za jednostavne pretrage, poput EKG holtera, morali putovati u Koprivnicu – poručuju iz Doma zdravlja.

Dodaju da je proces do sada funkcionirao tako da kada pacijent dobije uputnicu, 24-satni holter EKG-a ili tlaka, 12 kanalni EKG ili za spirometriju mora ići u bolnicu i vratiti se kući, pa drugi dan ponovno doći da mu se uređaj skine, a onda još čekati nalaz za očitanje i doći po njega.

– Nakon uvođenja telemedicine, pacijenti dođu u ordinaciju, dobiju uređaj i nalaz im se vrati očitan. Uputnicu za pregled izdaju liječnici obiteljske medicine te se zatim treba javiti u županijski Dom zdravlja za navedenu dijagnostiku. Telemedicinom smanjit će se liste čekanja, kao i nepotrebni troškovi putovanja, a povećat će se dostupnost nužnih pregleda za građane, što će se itekako osjetiti kroz par mjeseci provođenja ove usluge – zaključuju.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
zatvori