Petak, 26. travnja 2024.

Gimnazijalci Dunja, Angela i Josip briljirali su na ovogodišnjoj državnoj maturi: Put prema našim uspjesima bio je pun uspona i padova

Maturanti koprivničke Gimnazije Fran Galović i ove su godine ostvarili zavidne rezultate na državnoj maturi.

Naime, ravnatelj gimnazije Vjekoslav Robotić kazao nam je da je od 144 maturanta njih 85 maturu napisalo s izvrsnom ocjenom, prolaz u prvom roku iznosi 97 posto, a broj upisanih na fakultete po prvom i drugom izboru je više od 92 posto.

– Treba naglasiti da su Josip Mikulić u kemiji i Angela Radalić u talijanskom jeziku najbolji u cijeloj generaciji u Hrvatskoj. Malo je škola koje imaju učenike s najboljim rezultatom iz više nastavnih predmeta – naglasio je Robotić.

Koprivnički gimnazijalci pritom su ove godine, između ostalog, najviše upisivali Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Medicinski fakultet u Zagrebu i Rijeci, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i druge, otkrio je Robotić.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U svim parametrima smo iznad nacionalnog prosjeka te dokazujemo da smo odgojno obrazovni lider Koprivničko-križevačke županije. Najbolji smo i to je jednostavno tak’ – zaključio je ravnatelj.

Sjajni maturanti

I sami smo razgovarali s tek nekim od ovogodišnjih odličnih maturanata pa su nam tako Josip Mikulić, Dunja Međurečan i Angela Radalić istaknuli da su obavezne predmete uspješno riješili na A razini, dok je Dunja pritom pisala i izborni ispit iz fizike, kemije i biologije, Josip je pisao kemiju i fiziku, a Angela francuski, talijanski i filozofiju.

Pripreme za maturu bile su im, dakle, intenzivne kroz posljednjih nekoliko mjeseci, a Dunja je naglasila da je važno bilo i redovito učenje tijekom regularnog dijela nastave.

– Redovitim učenjem neke su stvari bile puno lakše, a ove zadnje školske godine naglasak sam više stavila na učenje za maturu, nego za nastavu – rekla nam je.

Josip je nastavio da su pripreme trajale i tijekom same nastave.

– Profesori su uvijek bili otvoreni i uvijek su nam, nakon što smo završili gradivo, dali da učimo za maturu – spomenuo je.

S njima je slično mišljenje podijelila i Angela.

– Najviše sam se pripremala tijekom praznika, tada sam imala i više vremena – kazala je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kada je riječ o težini ispita, Dunja je mišljenja da je ovogodišnja matura bila teža od prijašnjih, dok je Angelu iznenadila težina ispita iz engleskog jezika. Josip je pak podsjetio da su maturanti ove godine prvi pisali maturu po kurikulumu “Škole za život”.

– Na većini predmeta se nije vidjela razlika, no u nekim predmetima je u sadržaju bilo različitosti. Posebno bih izdvojio fiziku kao jedan od težih ispita spram prijašnjih godina, ovo ostalo bilo je na približno jednakoj razini, no fiziku je palo gotovo 50 posto učenika – naveo je Josip.

No, državne mature se učenici ne bi trebali bojati, istaknula je Dunja.

– Na kraju krajeva matura nije toliko teška i uvijek se može pisati ponovno ako dođe do loših rezultata. Ako se u nju uđe s manje stresa, veće su šanse da će se bolje napisati – objasnila je.

Zanimljivo, maturanti su nas upoznali i s malom zavrzlamom koja se dogodila zbog jednog od rješenja zadatka na ispitu iz fizike. Naime, maturanti su imali točno rješenje, no do njega su došli drugim postupkom od navedenog pa im bodovi ipak nisu priznati, a prigovori odbijeni.

– U svemu ima mjesta za napredak, no mislim da je vrednovanje okej. Želio bih jedino da se žalbe malo bolje razmotre i da dobijemo konkretnija obrazloženja – poručio je Josip.

Snimio Tomislav Matijašić.

Unatoč zavrzlamama, nakon objave službenih rezultata maturanti su bili i više nego zadovoljni, posebno zbog toga što su upisali željene fakultete.

– Oko odlaska na fakultet postoji trema jer odlazimo u nove gradove, ali mislim da bi sve trebalo ići u dobrom smjeru jer smo dobili dobro predznanje u gimnaziji. Primjerice, matematički smjer gimnazije za mene koja ću ići na FER je dao dobru podlogu – rekla je Dunja.

Josip se nadovezao da je iznimno motiviran zbog odlaska na fakultet.

– Jako sam motiviran za dalje jer se primarno bavim kemijom i išao sam na natjecanja zbog čega sam “zagrebao” površinu fakultetske kemije. Čitao sam malo opise kolegija na fakultetu pa sam uzbuđen jer napokon to sve mogu probati u profesionalnom okruženju – kazao je.

Angelu veseli i prilika da se osamostali.

– Jako sam sretna. Iskreno, jedva čekam početi – kratko je navela.

Snimio Tomislav Matijašić.

Važni uspjesi

Spomenimo i da su maturanti s kojima smo pričali i tijekom srednjoškolskog obrazovanja postizali razne uspjehe. Dunja je tako 11 godina trenirala rukomet što je doprinijelo njenoj organiziranosti, izjavila je.

– Naučila sam kako organizirati vrijeme i odvojiti ga za treniranje i učenje; to mi je dalo radnu naviku. Išla sam i na natjecanja iz matematike i fizike – spomenula je.

Josip je s natjecanjima počeo još u osnovnoj školi, a nastavio u srednjoj.

– Tijekom prvog i drugog razreda srednje škole još sam se tražio, no onda sam se pronašao u kemiji – prošle i ove godine bio sam na državnom natjecanju, a ove sam osvojio drugo mjesto. To me super pripremilo za maturu jer nikad ne znaš što će te pitati na natjecanju i moraš biti podjednako dobar u svemu, to mi je bio primarni razlog uspjeha na maturi iz kemije – naveo je.

Angela je dvije godine zaredom išla na državno natjecanje iz francuskog jezika.

– Svidjelo mi se to, iako nisam bila zadovoljna usmenim ispitom, no bilo je lijepo iskustvo, pogotovo zato što smo putovali – kazala je.

Za kraj našeg razgovora Josip je poručio da se puno pažnje posvećuje nakon što se neki rezultati postignu, no ni približno toliko dok do njih tek treba doći.

– Put prema našim uspjesima je pun uspona i padova te to uvijek zahtjeva resurse i podršku; rijetko kad se to može naći – zaključio je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Najuspješniji maturanti Gimnazije Fran Galović na prvom roku državne mature koji su sve ispite položili s odličnim uspjehom i rezultatom iznad 90 posto riješenosti:

1. Teo Čokonaj
2. Josip Mikulić
3. Dunja Međurečan
4. Alan Jantolek
5. Nika Stančin
6. Iva Betlehem

zatvori