Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Željeznički most na Dravi polako dobiva svoj konačan izgled, bit će gotov do kraja godine

Novi željeznički most vrijedan 23,6 milijuna eura na rijeci Dravi polako poprima svoj završni izgled.

Novi most dio je projekta rekonstrukcije i izgradnje drugog kolosijeka pruge Križevci – Koprivnica – mađarska granica.

– Htjeli smo vam pokazati što se sve radi na projektu Križevci – Koprivnica – državna granica. Trenutno smo u fazi naguravanja mosta do prvog upornjaka. Nakon toga ćemo nastaviti dalje. Cijeli projekt vrijedan je 350 milijuna eura, što je nekih 50-ak milijuna eura više od Pelješkog mosta. Duljina dionice je 42,5 kilometara. U sklopu projekta rekonstruirat će se stari te izgraditi novi kolosijek – kazao je Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodao je kako će se izgraditi nekoliko nadvožnjaka i podvožnjaka, odnosno napravit će se denivelacija cestovnih prijelaza te time osigurati sigurnost željezničkog prometa.

– Za Republiku Hrvatsku ovo je najvažniji koridor što se tiče željezničkog prometa, jer on povezuje luku Rijeka s Republikom Mađarskom. Čak 80 posto željezničkog teretnog prometa u Hrvatskoj ide upravo ovom rutom. Ova dionica trebala bi biti završena početkom 2025. godine – objasnio je.

Dodajmo kako je pruga projektirana za brzine od 160 kilometara na sat.

Mehmet Yilmaz, predstavnik izvođača radova, istaknuo je da se nalaze u posljednjoj fazi projekta Križevci – Koprivnica – državna granica.

Snimio Valentino Štefanek.

– Nalazimo se kod mosta Drava. Ukupna težina ove čelične konstrukcije iznosi 4.000 tona i danas planiramo realizirati prvu fazu naguravanja mosta. U prvoj fazi nagurat će se 100 metara mosta nakon čega će se preostalih 70 metara mosta montirati. Most čija je ukupna dužina 300 metara, planiramo dovršiti do rujna. Nakon toga počet će radovi na gornjem ustroju, a tu fazu planiramo završiti do kraja godine – ispričao je.

Objasnio je kako na samoj izgradnji mosta radi između 40 i 50 radnika.

– Radnici su se dobro snašli i navikli. Zavoljeli su Hrvatsku i mislim da su zadovoljni – rekao je.

Branimir Bosanac, nadzorni inženjer, rekao je kako most spada u tri najzahtjevnija objekta, od 21, koji će se izgraditi na trasi spomenute pruge.

Snimio Valentino Štefanek.

– Most je dužine 300 metara te ima tri raspona po 100 metara. Od početka projekta, izvođač ga je preporojektirao i napravio novi projekt zbog vrlo strogih uvjeta zaštite okoliša. Radnje su bile dopuštene vrlo kratki dio godine, tako da su tehnologije izgradnje mosta promijenjene – objasnio je.

Bosanac je kazao kako je most, odnosno njegova gornja konstrukcija naslonjena na dva upornjaka i dva stupa.

– Stupovi su oblikovani tako da je bolji protok rijeke Drave i temeljeni su na dva bunara promjera 10, a dubine 12 metara. S druge strane, napravljen je potporni zid od 80 metara, koji štiti rukavac u kojemu se mrijeste ribe tako da se jako pazilo na zaštitu okoliša – zaključio je.

zatvori