Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Vlasnik kuće za odmor Eden Alen Klasan: Naše područje ima ogroman turistički potencijal, potražnja za smještajnim kapacitetima je sve veća

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije osigurala je 60.000 eura vrijedne financijske potpore za unaprjeđenje smještajnih kapaciteta na području Koprivničko-križevačke županije za 2023. godinu.

Ove godine sredstva je dobilo 29 privatnih iznajmljivača, a među njima i Alen Klasan iz Koprivnice koji je sa svojom suprugom uredio kuću za odmor Eden u Močilama.

Posjetili smo ga u profinjenom, moderno uređenom zdanju iz kojeg se pruža predivan i neprocjenjiv pogled na zelenilo i grad Koprivnicu, a za vedrih i sunčanih dana pogled seže sve do molvarske crkve i silosa u Đurđevcu.

Kako nam govori naš domaćin, ova kuća je na početku bila zamišljena kao obiteljska vikendica, ali zbog povećanja njihovog primarnog posla nemaju baš vremena boraviti u njoj.

– Morali smo nešto napraviti da investiciju vratimo, a s druge strane čuli smo da u našoj županiji raste potražnja za iznajmljivačima i da se turizam općenito počeo razvijati na našem području pa smo odlučili da ćemo početi iznajmljivati – rekao je Alen.

Kada je riječ o potražnji, govori nam da je ima, jer mu se čini da još uvijek nema mnogo iznajmljivača na našem području.

– Ovo naše područje ima velikog turističkog potencijala, no čini mi se da je taj segment malo zapostavljen. Bilo bi dobro da se čim više ljudi odluči za to, što renovacijom, što gradnjom novih objekata i proširenjem smještajnih kapaciteta – kaže Alen i napominje da im je plan oglašavati se na internetskim stranicama koje su usmjerene na područje Europe pa tako ciljaju i na inozemne goste.

Iako je kuća zapravo u potpunosti opremljena – ima kuhinju, dnevni boravak, kupaonu, terasu, spavaću sobu, prostor za druženje, veliko dvorište s bazenom, saunom i takozvanom zimskom kupelji, poticaji koje je dobio od županijske Turističke zajednice pomoći će mu da završi ono što je još ostalo.

– Vrlo smo zadovoljni jer s tim novcem možemo završiti ono što smo planirali, a što nam je potrebno. Uredili bismo parkiralište, odnosno popločili ga i postavili bismo centralno grijanje – zaključio je Alen.

Izvor: kckzz.hr

Ugovore je s vlasnicima privatnih smještaja potpisao koprivničko-križevački župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, koji je kazao kako se radi o respektabilnim iznosima.

– Što se tiče noćenja, možda bi ih bilo i više da se ima gdje noćiti, a zbog toga su i osmišljeni svi ovi alati. Mora se istaknuti kako je taj problem smještajnih kapaciteta kod nas sistemski, a nema niti velikih turističkih tvrtki ili toplica koje bi to mogle riješiti.

Kapaciteti koji postoje su u lošem stanju ili nedostatni brojem, no imamo neke naznake da će se situacija u tom smislu promijeniti. Mi se prvenstveno fokusiramo na vas male, iako je svaki smještaj u našim očima velik – rekao je.

Spomenuo je i kako je svrha ove mjere direktna pomoć iznajmljivačima.

Izvor: kckzz.hr

– Na ovaj način potičemo bavljenje turističkom djelatnošću za koju smatramo da nije dovoljno razvijena na ovom prostoru. Upravo zato se u tom sektoru može napraviti dobar posao, što zahtjeva ljude koji za to imaju interes, ali i kapital kako privatni, tako i javni – zaključio je župan.

Pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev napomenula je kako je naša Turistička zajednica jedina koja provodi ovakav projekt u kojem se dodjeljuju potpore privatnom sektoru za razvoj smještajnih kapaciteta.

Izvor: kckzz.hr

– Iz godine u godinu broj korisnika i zahtjeva raste pa smo tako prethodne godine imali 20 kandidatura, a ove ih je 29. Na temelju prethodna dva javna poziva otvoreno je 11 novih smještaja, a po završetku ovog projekta iz javnog poziva imat ćemo još devet novih objekta – zaključila je.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori