Subota, 27. travnja 2024.

FOTO/VIDEO TZ Dravski Peski bilježi kontinuirani rast posjetitelja i noćenja, direktor Janći: Rezultat je to brojnih projekata i napora koje provodimo

Posljednjih nekoliko godina kontinentalni turizam polako, ali sigurno raste u svim svojim parametrima, a za to su zasigurno zaslužne i turističke zajednice koje su prije nekoliko godina osnovane na području Podravine.

Jedna od njih je i Turistička zajednica područja Dravski Peski koja obuhvaća područje općina Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete, a uskoro će im se priključiti Općina Novo Virje te će se tako turistička ponuda još dodatno proširiti.

Porazgovarali smo s Alenom Janćijem, direktorom Turističke zajednice područja Dravski Peski, koji je naglasio kako su u posljednjih godinu dana proveli brojne projekte. Janći ističe kako je najbitnija stvar za uspjeh i kontinuirani rast, potpora općina koje su osnivači Turističke zajednice. Uz to, ističe i dobru suradnju sa susjednim turističkim zajednicama te Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije koja im uvijek stoji na raspolaganju.

– Osim ostvarenih brojnih projekata, otvorili smo i nove smještajne kapacitete, pokrenuti su neki novi turistički proizvodi, a rezultat svega toga je povećanje broja turističkih dolazaka, noćenja, a samim time i potrošnje unutar destinacije. Na našem području zabilježen je porast noćenja za četiri puta te broj dolazaka od 122 posto u odnosnu na isto razdoblje prošle godine. Posebno veseli povećanje stranih dolazaka za 90 posto te noćenja za 122 posto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prosječno trajanje boravka stranih turista povećalo se s 3,75 na 4,13 dana – ustvrdio je direktor.

Snimio Valentino Štefanek.

Janći je istaknuo kako je u dijelu aktivnog turizma prošle godine otvoren Duhovno-ekološko-poučni put sv. Nikole u Ferdinandovcu, staza duga oko 14 kilometara, a prolazi kroz najljepše krajolike općine Ferdinandovac.

– Na samoj stazi postavljeno je 15 info tabli gdje se može naučiti nešto o samoj prirodi, pročitati duhovne ili poučne misli, a samim time imati i jedan lijep jednodnevni izlet. Sve table su dvojezične i samim time prilagođene stranim turistima. Jedan od najistaknutijih turističkih proizvoda sasvim sigurno je i Podravina adventure koji se provodi zajedno s Turističkom zajednicom grada Đurđevca uz potporu županijske Turističke zajednice, a obuhvaća veliku lepezu aktivnosti na otvorenom kao što su rafting, vožnju quadovima, kanuing, paraglajding, airsoft i paintball – rekao je.

Janći je spomenuo kako su upravo tim projektom početkom godine u Opatiji nagrađeni brončanom poveljom nagrade Suncokret ruralnog turizma u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

– Ovi turistički sadržaji sve su veći mamac za brojne posjetitelje i turiste. Rafting rijekom Dravom sasvim sigurno je najatraktivniji i najbrže rastući segment ovog paketa, ali i ostali sadržaji imaju sve veći broj korisnika. Na našem području nalazi se jedan od najočuvanijih dijelova toka rijeke Drave. Osim spuštanja rijekom Dravom, svi mogu uživati u njenoj neizmjernoj ljepoti, brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Najčešća ruta je Brodić – Križnica koja je duga oko 12 kilometara. Sve češće se koristi i ruta Novo Virje – Brodić duga nešto manje od 20 kilometara. Dužina staze i sami izlet se mogu prilagoditi svakoj grupi, ovisno o željama i potrebama – objasnio je direktor.

Snimio Valentino Štefanek.

Naglasio je kako su sve veća kretanja biciklista na ovom području pa tako uz već postojeće biciklističke rute, postoji i staza Istraži povijest područja Dravski Peski. Staza govori o najzanimljivijim povijesnim činjenicama ovog područja – od nastanka naselja, arheoloških nalazišta, poznatih ličnosti, obrana od poplava te brojnih drugih poučnih znamenitosti.

– Staza je duga oko 63 kilometra i prolazi kroz sve četiri općine članice Turističke zajednice te je kružne strukture. Postavit će se dvojezične info table, a ove godine je u planu i označavanje staze. Dok to ne bude gotovo, možete preuzeti mobilnu aplikaciju Explore Dravski Peski unutar koje imate GPS navođenje tom rutom, kao i svim ostalim rutama, a može se i istražiti kompletnu turističku ponudu ovoga područja – prirodne atrakcije, muzeje, galerije, zbirke, smještaj, vinarije, restorane… Aplikacija je dostupna u android i IOS verziji na tri jezika, hrvatskom, engleskom i njemačkom – istaknuo je Janći dodavši kako će u sklopu staze uskoro biti postavljena i četiri LCD digitalna totema u centru svake od općina.

Ondje će se svi moći upoznati s turističkom ponudom područja, a planirana je i implementacija virtualne šetnje kako bi ih i tako potaknuli da posjete određene točke interesa.

– Virtualna šetnja destinacijom Dravski Peski je pri samom kraju te će biti postavljena na mrežnoj stranici turističke zajednice, a obuhvatit će prirodne atrakcije, muzeje, galerije, zbirke i ostale znamenitosti. Gotov je projekt za fazu dva gdje će se obuhvatiti ostale točke interesa poput restorana, vinarija, smještaja, ali i snimiti kratki promo filmovi bicikliranja, vožnje čamcima, quadovima, ručak u restoranu i ostale zanimljivosti koje ovo područje pruža. U planu je da se u svim smještajnim kapacitetima nalaze virtualne naočale gdje će ih gosti moći koristiti i tako vjerujem kako ćemo dodatno potaknuti da koriste sve naše sadržaje – rekao je objasnivši kako je cilj svega toga da turisti ostanu i produže svoj boravak.

Još jedna staza koja će uskoro ugledati svjetlo dana zove se Bilogorske steze i postavit će se u Kozarevcu na Bilogori.

– Duga je oko 4,5 kilometara, a njezina zanimljivost je što ima tri različite teme. Na svakoj se stazi nalaze po četiri info table na hrvatskom i engleskom jeziku. Prva je povijesna koja govori o nekim povijesnim činjenicama poput potresa na Bilogori, rudnicima. Poučna staza govori o građi i reljefu Bilogore, životinjama, dok treća mitološka staza govori o mitološkim bićima Bilogore kao što su vedi, krivomjeri, šumske dekle. Vjerujemo kako će osim posjetiteljima ova staza biti interesantna i školskoj djeci za školu u prirodi – ustvrdio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Kako bi se podigla vidljivost destinacije, na ulazima u tri općine postavljene su table dobrodošlice, a uskoro će se postaviti i u četvrtoj općini.

– S obzirom na veliku važnost promocije na društvenim mrežama, postavljene su i photo spot ljuljačke na atraktivnim lokacijama, a ono što veseli je da osim turista, imamo i brojne mladence koji su te lokacije i ljuljačke prepoznali kao idealno mjesto za fotografiranje – napomenuo je.

Janći je konstatirao kako je za potrebe turista izrađena i kompletna karta područja sa svim najvažnijim lokalitetima te ostalom turističkom i ugostiteljskom ponudom, a pri samom kraju je i dvojezična brošura.

– Osim oglašavanja na specijaliziranim turističkim portalima, snimljena je i emisija najbolje iz Hrvatske koja se emitirala na N1 televiziji. Ove godine odobrena su nam četiri projekta, dva na fondu za udružene turističke zajednice u iznosu od 35.000 eura. Riječ je o projektu Visit Dravski Peski za koji nam je odobreno 15.000 eura te za projekt Povećanje atraktivnosti biciklističkih i pješačkih staza za koji smo dobili 20.000 eura. Druga dva projekta odobrena su nam na fondu za turističke zajednice na turistički nedovoljno razvijenim područjima. Ukupan iznosu tih projekata je 29.751 eura. Riječ je o projektu Manifestacije destinacije Dravski Peski za kojeg smo dobili 9.917 eura i projektu Dravski Peski outdoor za koji nam je odobreno 19.834 eura – pojasnio je Janći.

Napomenuo je kako su dobili sredstva i za zajednički projekt s Turističkom zajednicom grada Đurđevca za projektno udruženje pa im je tako odobreno dodatnih 20.000 eura za završnu fazu projekta Podravina adventure.

– Projekt Visit Dravski Peski odnosi se na oglašavanje na turističkim portalima te svim ostalim oblicima promocije, projekt povećanje atraktivnosti biciklističkih i pješačkih staza na označavanje staza, postavljanje pametnih klupi, izrada digitalnih ruta, biciklističkih karti, info panoa, GPS zapisa te smeđe turističke signalizacije – pojasnio je direktor.

Janći je dodao kako se projekt Manifestacije destinacije Dravski Peski odnosi na podizanje kvalitete manifestacija, promotivne aktivnosti, foto i video manifestacija, dok se projekt Dravski peski outdoor odnosi na izradu karte za stazu Camino Podravina, info tabli, ormarića za žigove, nabavu bicikala za turiste, kao i kupnju prozirnih kajaka koji će dati novi atraktivni doživljaj rijeke Drave.

– Osim projekata, do sada su održane brojne manifestacije poput Vincekova, Biciklijade s Dergez trgovinama, Radionice izrade pisanice na etno imanju Josipa Cugovčana, Dani općine u Kloštru Podravskom i Ferdinandovcu, predstave Gola istina u sve četiri općine, Ivanje u Podravskim Sesvetama, Kozarevcu i Kalinovcu, rafting rijekom Dravom, Dergez obiteljski dan, Margareta u Prugovcu, šaranski kup Željko Migač, Party Hide na Karauli te mnoge druge aktivnosti. U njima smo sudjelovali kao organizator ili suorganizator, a uskoro nam dolazi još nekoliko poput raftinga na relaciji Novo Virje – Brodić, tamburijada u Novome Virju, Rokovo u Kozarevcu, Dani općine Podravske Sesvete, Prvenstvo u cross countryju i motocrossu te mnoge druge – zaključio je.

zatvori