Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Održan treći Festival poculica, Marija Cenkovčan: U sedam godina izradila sam više od 600 poculica

Treći Festival poculica održan je danas na imanju Marija Cenkovčan u Molvama.

Festival je održan u sklopu proslave Dana Općine Molve – Molvarskog leta 2023. i pod pokroviteljstvom Općine Molve. Svi okupljeni danas su mogli vidjeti privatnu etno zbirku Levakovi u kojoj je više od 600 poculica.

– U svojoj kući imam etno zbirku koja je trenutno izložena u dvorištu. Sama ideja za festival potekla je od moje ljubavi prema folkloru koju imam od malih nogu. Oduvijek mi je bila želja da si poculice radim. Kada sam otišla u mirovinu, umjesto poslova u vrtu, počela sam izrađivati poculice – našalila se Cenkovčan.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodala je kako je u malo više od sedam godina izradila više od 600 komada.

– Razmišljala sam, s obzirom na to koliko ih imam, zašto se ne bi u našim Molvama napravio jedan ovakav festival. Uz to su mi se pridružili članovi Kulturno-umjetničkog društva Molve i svirači i evo zajedno smo napravili ovakav jedan lijep ugođaj – objasnila je.

Cenkovčan je istaknula kako su poculice ukrasni predmet koji se nekada nosio.

– Poculice su se slagale za svatove. Kako žene nisu išle na frizure, a imale su dugu kosu, onda su te poculice ukrašavale. Ukrašavale su ih s čim su imale. Ukrašena poculica nametala se na glavu i na nju je išla šamija. To je bilo prije udaje, a kada su se djevojke udale tada su nosile i svilaše. To je bio jedan ukrasni predmet i on mi je uvijek bio interesantan. Sjećam se kao mala kada su stare žene rekle da to mora biti izloženi samo mali komadić da se vidi – ispričala je.

U svojoj zbirki Cenkovčan ima poculice koje su stare čak 140 godina.

Osim razgledavanja poculica, posjetitelji su na Festivalu mogli uživat u nastupima Kulturno-umjetničkog društva Molve čija je Cenkovčan članica, Kulturno-umjetničkog društva Srce iz Koprivnice, Andrije Marunića na cimbulama, Bemian Dueta te Kulturno-umjetničkog društva iz Podravskih Sesveta.

Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve, naglasio je kako je ovaj festival početak proslave Dana Općine Molve.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ove godine slavimo veliki jubilej, 30 godina Općine Molve. Ove godine očekuje nas jedan bogat program gdje su se uključile sve naše udruge, kao i fizičke osobe što vidimo i na primjeru obitelji Cenkovčan, odnosno Levakovi, po našem domaćem molvarskom. Ovim festivalom, ali i svim ostalim aktivnostima pokušat ćemo prezentirati naše Molve u najboljem i najljepšem mogućem svijetlu za naš 30-ti rođendan – zaključio je načelnik.

 

3. Festival poculica u Molvama

Objavljuje Drava.info u Subota, 29. srpnja 2023.

zatvori