Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO U tijeku arheološka iskopavanja u Draganovcu, Valent: Cilj je prikupiti što veće količine kasnoantičkog keramičkog materijala

U tijeku je nova sezona arheoloških iskopavanja u koprivničkom prigradskom naselju Draganovec.

Kako nam je rekao kustos i arheolog Muzeja grada Koprivnice Ivan Valent, prva probna arheološka istraživanja na lokalitetu Draganovec provedena su 1981. i 1982. godine.

– Temeljem njih lokalitet je identificiran kao položaj antičke postaje Piretis. Tijekom spomenutih iskopavanja istraženi su dijelovi dviju supraponiranih građevina suprotnih orijentacija. Nastavak istraživanja uslijedio je tek 2021. godine kada je u podnožju lokaliteta istražena je manja radionica za taljenje željezne barske rude iz ranosrednjovjekovnog razdoblja, odnosno osmog stoljeća, a na padini uzvišenja dvije veće kasnoantičke kuće – kazao je Valent.

Dodao je da su tijekom 2022. godine istraženi ostaci kasnoantičke kovačke radionice te cjelina koja se sastojala od peći, ognjišta i stambenog objekta. Istraženi kasnoantički objekti i strukture datirani su kroz četvrto i peto stoljeće.

– Cilj istraživanja u 2023. godini je daljnje istraživanje prostora naselja, odnosno postaje kako bi se utvrdio njegov raster, organizacija te razdoblje u kojem je ono funkcioniralo, bilo u kontinuitetu, bilo s prekidima. Uz navedeno, bitan cilj istraživanja je prikupljanje što veće količine kasnoantičkog keramičkog materijala temeljem kojeg će se utvrditi njegove tipološko-morfološke karakteristike. S obzirom na dataciju dosad istraženih cjelina postavlja se pitanje funkcioniranja lokaliteta tijekom kasnijeg, ali i ranijeg razdoblja – objasnio je.

Napomenuo je kako se navedeno planira utvrditi relativno-kronološkom analizom pokretnih nalaza uz usporedbu s radiokarbonskim datumima.

– Utvrđivanje razdoblja funkcioniranja naselja omogućilo bi uvid u zbivanja na prostoru Podravine tijekom kasna antike, odnosno utvrđivanje je li se život na prostoru pretpostavljene postaje nastavio i tijekom nemirnog razdoblja druge polovine petog i šestog stoljeća, u kojem obujmu, i s kojom funkcijom prostora, odnosno položaja – zaključio je Valent.

Spomenimo da su istraživanja szapočela 11. srpnja i predviđaju se do kraja mjeseca, a  sredstva za njihovu realizaciju osigurana su od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, a provodi ih Muzej grada Koprivnice.

zatvori