Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO U Podravskim Sesvetama proteklog vikenda održano tradicionalno 5. Ivanje v Sesvetama – Ivanjdan

I ove godine Hrvatsko folklor društvo Sesvečice Podravske Sesvete u suradnji s Općinom Podravske Sesvete, Turističkom zajednicom područja Dravski peski te Vedrim radijom na čelu s Vedranom Šajn iz Pitomače organiziralo je tradicionalno 5. Ivanje v Sesvetama – Ivanjdan.

Ovogodišnje Ivanje održalo se u dva dana – u petak kada se održalo predstavljanje udruga pod nazivom Upoznajmo različitosti. Tako su udruge s područja Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, te Bosne i Hercegovine, predstavile kulturu, tradiciju te različitost svog kraja.

– Manifestacija Ivanja koju smo ove godine organizirali u nešto drugačijem stilu zapravo je potekla od toga da sve nas, koliko bili različiti, spojimo u jedno. Naši glavni akteri su svakako hrvatske nacionalne manjine koje svojom kulturom i tradicijom savršeno pridonose ovoj manifestaciji. Predstavljanje udruga je zapravo neki uvod u drugi glavni dan Ivanja kada će se održati folklorna večer – kaže predsjednik Sesvečica Josip Bukovčan.

Uz samo predstavljanje udruga, Udruga umirovljenika Hrvatske općine Pitomača za sve prisutne izvela je svoj kratki kulturno-umjetnički program. Predstavljanju udruga nazočili su i načelnik općine Podravske Sesvete Mladen Sitek te direktor Turističke zajednice područja Dravski Peski Alen Janči.

Glavni dan proslave bila je subota kada se održao bogat kulturno-umjetnički program. Uz bogat kulturno-umjetnički program, paljenje Ivanjskog kresa te druženje uz tamburaše, posjetitelji su mogli osjetiti čar izvornog, domaćeg podravskog folklora, veselje što su ga sa sobom donijele folklorne grupe, njihovu bezbrižnost i ljubav u svakom pogledu, plesu i pjesmi.

– Drago nam je što smo po peti puta uspjeli organizirati sada već našu tradicionalnu manifestaciju “Ivanje v Sesvetama”. Ove godine smo Ivanje proširili na dva dana kako bi zapravo sve naše drage prijatelje uspjeli ugostiti, ali i ovo Ivanje učiniti posebnijim. Ono što je svakako ove godine bilo posebno su hrvatske nacionalne manjine koje su svojim dolaskom, ali i svojim nastupom, dali tu posebnu čar ovog našeg ivanjskog navečerja. Zahvaljujem se svim naši članovima, ali i suorganizatorima na trudu i radu koji su zajedno s nama uložili ove godine, a nadam se da će još veće i još bolje biti kako sljedeće, tako i svih naredih godina – kazao je Bukovčan.

Na ovogodišnjem Ivanju, uz domaćina, nastupili su KUD Kolo Nard, KUD Hasan Mujezinović Cazin, Udruga žena Dinjevac, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Pododbor Krnjak, Češka beseda Virovitica, KUD Prigorje Križevci, Zajednica Mađara grada Bjelovara, KUD Ljiljan, KUD Petar Preradović Grabrovnica i Romski resursni centar Darda.

Ivanju v Sesvetama nazočio je i načelnik općine Podravske Sesvete Mladen Sitek te tajnik nacionalnih manjina Vejsilović Ibrahim.

zatvori