Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO: SUBVENCIJA ŽUPANIJE Vargantolić: Ovaj tjedan počinjemo s postavljanjem solarnih panela, očekujemo da nam se računi prepolove

Županijska uprava osigurala je 205.000 eura za postavljanje solarnih panela na obiteljskim kućama, a korisnici potpore danas su potpisali ugovore kojima će smanjiti troškove i biti energetski neovisniji.

S obzirom na to da je interes građana bio velik, Koprivničko-križevačka županija je ove godine povećala sredstva s 90.000 na 205.000 eura. Svrha natječaja je postavljanje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, a sufinanciranje je bilo moguće u vrijednosti od 50 posto projekta. Prosječan iznos subvencije po korisniku iznosi oko 2.660 eura.

Župan Darko Koren uvodno je istaknuo kako trenutno u Hrvatskoj ne postoji niti jedna druga Županija koja daje subvencije za ugradnju solarnih panela na obiteljske kuće.

– U našoj županiji sredstva osiguravaju Fond za zaštitu okoliša i Grad Križevci te nitko drugi. Ovo je i za nas u Županijskoj upravi jako važan i povijesan dan. Puno je toga u Hrvatskoj učinjeno u zadnjih godinu dana pa čak i one mjere Vlade Republike Hrvatske koje mi možda i ne cijenimo jer ih ne primjećujemo dovoljno – rekao je.

Dodaje kako je do sada u našoj županiji ostvaren gotovo jedan megavat instalirane snage od solarnih panela na obiteljskim kućama.

– To možda ne zvuči frapantno nekome tko se u to ne razumije, ali oni koji razumiju znaju da je to značajan iskorak i napredak te put k tome da to bude puno više u sljedećim godinama – zaključio je te naglasio kako se nada da će se broj korisnika u idućim godinama značajno povećati i da će biti osigurana dostatna sredstva za sve zahtjeve.

Zdravko Puž, korisnik subvencije, kazao je kako je njegova elektrana u pogonu od 22. svibnja te istaknuo kako je ova subvencija bila jedan od poticaja da krene u program i ostvarenje solarne elektrane.

– Po energetskoj kartici potrošnja je od 4.000 do 5.000 kilovata godišnje, a subvencija iznosi 2.660 eura. Mjesečni računi prije ugradnje panela su bili oko 60 eura, a prvi mjesec od izgradnje smanjili su se za 11 eura. Zadovoljan sam jer tih prvih par mjeseci u ljetu ćemo akumulirati energiju koja će se trošiti zimi – rekao je.

Napomenuo je i kako se nada da će Republika Hrvatska prepoznati ovaj program i donijeti zakon s kojim neće morati toliko paziti na potrošnju.

– Moramo paziti krajem obračunske godine jer ne smijemo proizvesti više nego smo potrošili. U tom slučaju nas penaliziraju i moramo platiti porez na sve proizvedeno – zaključio je.

Valerija Vargantolić, čiji je otac korisnik subvencije, kazala je kako će u njihovom kućanstvu postavljanje panela započeti ovaj tjedan.

– Naša su očekivanja da će se kroz nekoliko godina sve isplatiti jer nam je trenutna mjesečna potrošnja oko 100 eura za šesteročlano kućanstvo. Cilj je da nam se računi i više nego prepolove – ističe.

Spomenimo kako su potpisivanju ugovora prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te zamjenik župana Ratimir Ljubić.

zatvori