Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: SIGURNOST NA VODI Sočev: Tečaj ‘Junior spasilac’ dobra je podloga da jednog dana budu spasioci na bazenima ili plažama

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica može se pohvaliti s tri projekta koja za cilj imaju edukaciju djece o sigurnosti na vodi i oko vode kako bi se na vrijeme spriječile moguće tragedije.

Ravnateljica društva Adela Sočev ističe kako je projekt “Sigurnost na vodi” financiran sredstvima koja Hrvatski Crveni križ zaprima od turističke pristojbe.

– Već godinama uspješno provodimo taj projekt, tako da smo i proteklih mjeseci bili aktivni. Ono što obično radimo u zimskim i jesenskim mjesecima jest da obilazimo učenike četvrtih razreda osnovnih škola na cijelom području našeg djelovanja te naši educirani volonteri održavaju predavanja – kazala je te dodala kako je tim predavanjima obuhvaćeno 500-tinjak učenika svih četvrtih razreda.

“Junior spasilac” drugi je projekt društva i obuhvaća učenike osmih razreda, a ravnateljica Sočev ističe kako je interes za taj program uvijek visok.

– To je vrlo zanimljiv projekt i uvijek imamo puno više interesa nego što imamo mogućnosti i mjesta. Početkom godine 16 učenika iz naših osnovnih škola uspješno je završilo ovaj tečaj te im je to dobra podloga da jednog dana budu spasioci na bazenima ili plažama – naglašava.

Snimio Tomislav Matijašić.

Svi oni koji polože tečaj u ljetnim mjesecima povremeno pripomažu pravim spasiocima na Bazenima Cerine, a od 16 učenika koji su završili tečaj izabrano je troje najboljih.

– Dvoje polaznika, Tara Galić i Petar Šajfar proveli su prekrasnih šest dana sa svojim vršnjacima u kampu u Novom Vinodolskom te vjerujem kako će ostati i dalje naši aktivni članovi – rekla je.

Kamp Junior spasilac održan je u odmaralištu zagrebačkog Crvenog križa, a proveden je pod nadzorom stručnog tima sastavljenog od volontera i djelatnika. Voditelj kampa bio je Ivan Uravić. Uz različita predavanja i usavršavanja spasilačkih znanja, polaznici su sudjelovali i u sportskim aktivnostima te vježbama na vodi, a organizirane su i brojne dodatne prezentacije te kreativne radionice.

Spomenimo kako uz aktivnosti za školarce, Crveni križ provodi i aktivnosti za djecu predškolske dobi.

– Ove godine imali smo 39 polaznika iz Dječjeg vrtića Tratinčica, a na jesen ili proljeće obuhvatit ćemo još 50 polaznika vrtićke dobi i to s programom privikavanja na vodu koji traje četiri dana i u kojemu sudjeluju stručno osposobljeni treneri plivanja – zaključuje ravnateljica Sočev te dodaje kako je njihov zadatak svake godine odraditi nekoliko aktivnosti koje su vezane za ponašanje najmlađih uz vodu i na vodi kako bi postali sigurni plivači i da se spriječi moguća tragedija.

zatvori