Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO Planinarski pohod u Novigradu Podravskom okupio 85 sudionika, Rac: Željeli smo ispričati priču o potoku Komarnica te o njegovoj ulozi u razvoju naselja Komarna

Na održanom 14. Planinarskom pohodu po Novigradskim stazama sudjelovalo je najviše sudionika do sada, njih čak 85.

Renato Rac, planinarski vodič Hrvatskog planinarskog društva Bilo, uvodno ističe kako Novigradske staze na prvi dojam ne nude alpske poglede niti velebitske vrleti, ali privlače svojom jednostavnom i toplom domaćom pričom.

– Tko iole zna nešto ili ga interesira Novigrad Podravski, kroz ove pohode i priče Ivana Mičurina može saznati brojne skrivene, a pomalo i zaboravljene crtice iz naše novigradske okolice – dodao je.

Ovaj put za glavnu temu pohoda odabran je potok Komarnica.

– Okupljanje je počelo u jutarnjim satima na nogometnom igralištu Nogometnog kluba Drava u Novigradu Podravskom. Planinari su tako krenuli uz znatiželjne poglede snenih susjeda, a ovim pohodom htjelo se barem ukratko ispričati priču o potoku Komarnica te o njegovoj ulozi u razvoju naselja Komarna, kasnije Novigrada – kazao je Rac.

Jozo Harabajza pohod je otvorio žustrim planinarskim korakom, dok je Ivan Mičurin kao drugi organizator pohoda objašnjavao povijesne crtice.

– Kretali smo se što je bliže moguće koritu Komarnice, od Romićevog mlina kraj Vrapčevog mosta do Pavetićevog mlina. Došli smo i do vrtova kuće Marije Rumek – Mace gdje smo razgledali izložbu slika – rekao je.

U nastavku pohoda sudionici su napustili naselje i posjetili Maltarićeve splavi, kuću Štefanec i Mađarov mlin te se uspeli na šumski dio pohoda.

– Šumskim i goričkim putevima vratili smo se u centar Novigrada Podravskog, a nakon kratke pauze sudjelovali smo na prezentaciji arheoloških iskapanja i istraživanja na lokalitetu uz groblje Svete Klare. Nakon svih aktivnosti druženje je nastavljeno uz piće i planinarski grah – zaključio je Rac.

zatvori