Utorak, 30. travnja 2024.

FOTO Pitali smo Koprivničance što misle o učestalim nevremenima i stoji li iza svega HAARP

Kiša, nevrijeme, tuča, tmurni oblaci…

Riječi su to kojima bismo najbolje opisali vremenske neprilike koje su proteklih dana zadesile cijelu Hrvatsku, pa tako i Koprivnicu. Za naše područje u više je navrata Državni hidrometeorološki zavod izdao i najviši stupanj upozorenja koji može ugroziti život, no značajnijih problema u našem gradu nasreću nije bilo.

Kako to obično biva, vremenske neprilike praćene klimatskim promjenama česta su tema rasprava, a pojavila su se i mišljenja kako gromovi, tuča i tmurni oblaci kojima svjedočimo nisu prirodni, već da su stvoreni u umjetnom okruženju. HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program, odnosno Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije) i antigravitacijske kugle tako su samo neki od pojmova putem kojih dio javnosti kroz teorije zavjere pokušava objasniti djelovanja moćnika na društvo.

Nevrijeme koje je proteklih dana pogodilo Koprivnicu. / Foto: Marko Posavec

Kako bismo provjerili što o ovim temama misle naši sugrađani, uputili smo se na Zrinski trg i upitali ih stoji li iza svega majka priroda ili otac HAARP.

Valentina Posavec tako je mišljenja da su razlog učestalih nevremena klimatske promjene.

Snimio Valentino Štefanek.

– To je definitivno došlo s klimatskim promjenama, takvih nevremena sigurno nije bilo prije i sami smo si krivi. Premala smo mi zemlja da bi netko to umjetno “pustio” na nas – rekla nam je.

I Romano Jazbec smatra da je za sve kriv čovjek, odnosno klimatske promjene.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ne vjerujem u teorije zavjere; društvo ide naprijed, industrijalizacija napreduje i čovjek sam sebe uništava – poručio je.

Alen Ivić nastavio je da klimatske promjene mogu utjecati na vremenske neprilike, no razlog svemu tome vidi i u dubljem problemu.

Snimio Valentino Štefanek.

– Mislim da je to očekivano za ljetno vrijeme, neočekivane oluje i to sve. Istina, dugo nije bilo ovako s tako jakim olujama koje dižu krovove i drveće. Svatko može vjerovati što hoće, čitao sam i da je Tony Cetinski izjavio da je HAARP kriv. Sve je moguće, istina je da se sve vrti oko novca, a zapravo novac ne vrijedi toliko koliko vrijedi moć. Moguće je da se kontrolira dosta toga, pa i vremenski uvjeti – istaknuo je.

Ako se pita Natašu Ivaniš, za sve smo si sami krivi.

Snimio Valentino Štefanek.

– Sami smo krivi zbog svih tih svih čuda koja ispuštamo u zrak. Ne vjerujem u teorije zavjere, sami smo si krivi jer je sve počelo industrijalizacijom – naglasila je.

I Marijan Boroša problem vidi u klimatskim promjenama.

Snimio Valentino Štefanek.

– Puno toga smo sami napravili, a i priroda se promijenila. Ne bih rekao da su to teorije zavjere, priroda nas kažnjava za sve ono što smo napravili – kazao je.

Isto mišljenje dijeli i Zdenka Kovač.

Snimio Valentino Štefanek.

– Krivi su ljudi i trebali bismo drugačije razmišljati o sebi. Trebali bismo čuvati okoliš, šume i našu prirodu. Mislim da za to nije kriv HAARP – poručila je.

Petar Srbiš smatra da je normalno da ljeti padaju kiša i tuča.

Snimio Valentino Štefanek.

– Nije normalno da je vrijeme hladno. Ne vjerujem u teorije zavjere jer su se godišnja doba dosad sama izmjenjivala, možda smo samo u periodu malo većih promjena – rekao je.

Ivana Kolarić za kraj nam je naglasila da se ljeti očekuju oluje, no nije normalno da se one dešavaju u ovakvim razmjerima s jakim posljedicama.

Snimio Valentino Štefanek.

– Po tome se vidi globalno zatopljenje, kao i po temperaturnim razlikama – neke dane je 35 Celzijevih stupnjeva, a neke 14; nije normalno da se u svega par dana desi takva razlika. Pretjeruje se s HAARP-om i antigravitacijskim kuglama – više smo si sami krivi jer se ne želimo suočiti s posljedicama globalnog zatopljenja i svi pokušavamo okriviti nekog drugog, a ne nas same – zaključila je.

zatvori