Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO: JAVNA TRIBINA Dr. Draženka Vadla: Psihoaktivne tvari mogu trajno izmijeniti mladu osobu

Javna tribina ”Ovisite o sebi, ne o psihoaktivnim tvarima” koja se održava u sklopu projekta “Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama kod mladih” održana je u Đurđevcu.

Cilj projekta je informirati javnost te pružiti podršku roditeljima.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla kazala je kako je riječ o projektu koji financira Ministarstvo zdravstva te se provodi godinu dana.

– U samom nazivu projekta može se vidjeti da je to trening životnih vještina koji je usmjeren na djecu i mlade te služi kao univerzalna prevencija od ovisnosti. Još jedan važan segment projekta je i informiranje javnosti te osnaživanje roditelja kod čije djece će se provoditi trening životnih vještina – istaknula je.

Dodaje kako je važno pravovremeno reagirati jer psihoaktivne tvari mogu imati privremenu promjenu raspoloženja, no mogu i trajno izmijeniti mladu osobu.

Javnu tribinu vodio je Zoran Zoričić, pročelnik Zavoda za ovisnosti Kliničko bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu koji ima 26 godina radnog iskustva s ovisnicima.

– Prevencija ide kroz odgoj, obrazovanje i senzibiliziranje javnosti. Priča bi trebala kretati već u prvim razredima osnovne škole, a peti razred je zadnje vrijeme kada moramo s njima raditi. Mladi danas traže zadovoljstva na instant način putem sredstava te smatraju marihuanu bezazlenom supstancom – rekao je.

Dodajmo kako je javna tribina provedena s ciljem senzibilizacije opće javnosti, gradske i županijske vlasti, odgojno-obrazovnog i zdravstvenog sustava vezano uz problematiku svih vrsta ovisnosti.

Tekst: Silvija Zidar

zatvori