Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: FESTIVAL FOLKLORA Buđenje i spomenici biciklu odjenuli prigodno ruho

Počeli su Dani kulturne baštine, a idući vikend održat će se i 16. Međunarodni festival folklora “Iz bakine škrinje”, a tim su povodom spomenici biciklu i skulptura Buđenje Josipa Fluksija u parku odjenuli prigodno ruho.

Podsjetimo, organizatori su članovi Folklornog ansambla Koprivnica i Zajednice kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije.

– Festival će donijeti bogat program s folklornim grupama iz Gruzije, Meksika, Češke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije i Hrvatske koje će predstaviti raznolikost i ljepotu kulturne baštine kroz ples, glazbu i narodne nošnje na festivalskim večerima u Legradu 14. srpnja i u Koprivnici 15. srpnja – rekla je Nina Šešić Mežnarić iz Folklornog ansambla Koprivnica.

Dodaje kako će se Dani kulturne baštine održati od 1. do 15. srpnja, a u sklopu njih će biti predstavljena izložba hrvatskih tradicijskih instrumenata u izlozima Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

– U sklopu dana baštine bit će nekoliko aktivnosti pa će se tako 7. srpnja održati panel rasprava na kojoj će eminentni stručnjaci iz područja tradicijske kulture govoriti o bogatstvu naše tradicije kao i o važnosti očuvanju iste. Panel rasprava održat će se u prostoru dvorane Domoljub s početkom u 19 sati. Također, održat će se i radionica ivanečkog veza na kojoj će posjetitelji imati priliku naučiti o tradicionalnoj tehnici izrade veza. Radionica će biti 10. srpnja u prostoru Male scene u Domoljubu s početkom u 18 sati – istaknula je.

Spomenimo kako ove manifestacije slave raznolikost i ljepotu folklora te promiču kulturnu baštinu. Okupljajući ljude iz cijelog svijeta, potiče se dijeljenje tradicije, plesa i glazbe te stvaranje mostova među kulturama.

zatvori