Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Esperantisti s tri kontinenta održali kongres u Đurđevcu

U Đurđevcu se održao 11. kongres hrvatskih esperantista, a svečani program okupio je i predstavnike centara iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije te Afrike i Azije.

Javljaju tako iz Grada Đurđevca te dodaju kako je prisutne uvodno na esperantu pozdravio predsjednik Kongresnog odbora Zdravko Seleš.

– Esperanto je proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske te ga treba čuvati kao posrednika među kulturama. Kongres je prilika da se razmijene iskustva, a održana je i godišnja skupština Hrvatskog saveza za esperanto iz Zagreba – istaknuo je.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči pozvao je sve da uz kongres istraže i ono što Grad Đurđevac nudi posjetiteljima.

Spomenimo kako je prošle godine đurđevački Dokumentacijski esperantski centar uputio kandidaturu za organizatora kongresa Hrvatskom savezu za esperanto, temeljeći svoju odluku na iskustvu koje su đurđevački esperantisti stekli tijekom organizacije dvaju ranijih kongresa u Đurđevcu i Koprivnici.

Kongresu su prisustvovali i zamjenika župana Ratimir Ljubić, tajnica Hrvatskog saveza za esperanto Spomenka Štimec te predstavnica Zavoda za hrvatski jezik i jezikoslovlje Ivana Kurtović Budja.

zatvori