Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Fest jazza ove godine u Koprivnicu dovodi velike svjetske glazbenike, nastupit će i Darko Rundek uz Jazz orkestar HRT-a

Koprivnički jazz festival Fest jazza i ove će godine ugostiti gotovo 100 glazbenika iz Hrvatske, Italije, Brazila, Portugala, Indije i Njemačke.

Kako su poručili iz Jazz kluba Koprivnica, glazbenici će nastupati u jutarnjim i večernjim programima, a riječ je o devetom izdanju festivala pod neizostavnim motom “Dijelimo radost i glazbu”.

– Fest Jazza započinje 7. srpnja od 16 sati bubnjarskom radionicom u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić pod vodstvom mentora Clàudia Infante, jednog od najpoznatijih brazilskih bubnjara. Osim brojnih snimanja u studiju i turneja s poznatim brazilskim glazbenicima Clàudio redovito vodi tečajeve i radionice sviranja bubnjeva i udaraljki diljem Brazila, Južne Amerike i SAD-a. U Koprivnici će u sklopi dvosatnog programa polaznicima približiti brazilske i latino-američke ritmove, a na radionici mogu besplatno sudjelovati bubnjari početnici i napredni svirači – istaknuli su organizatori.

Glazbeni program na Zrinskom trgu na rasporedu je istog dana od 20 sati kada će nakon svečanog otvorenja festivala koncert održati Darko Rundek i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Mirona Hausera.

– Ovaj jedinstveni projekt koji Rundekove bezvremenske hitove predstavlja u novim aranžmanima za big band objavili su na zajedničkom albumu “Za vašu poslijepodnevnu razonodu” koji je ove godine i nagrađen Porinom za najbolji album pop glazbe i najbolji aranžman. Darko Rundek uz članove Jazz orkestra HRT-a, u suradnji s Majom Rivić i Igorom Pavlicom, na festivalu će izvesti svoje najveće hitove kao što su Šejn, Ena, Šal od svile, Bi mogo da mogu, Uhode, Čudne misli, Apokalipso, Ruke, Ti i ja i mnoge druge – poručili su.

Koncertom Michelangela Scandroglia, zvijezde mlade generacije talijanskog jazza, nastavlja se pak suradnja koprivničkog festivala s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Spomenimo i da će prvi dan festivala zatvoriti koncert Balkan Zoo ansambla i Nine Ćorić u klubu Nautilus.

Kao i svake godine do sada, svira se i u subotnjem jutarnjem terminu od 10 sati kada će se na Zrinskom trgu predstaviti Puhački orkestar Virje koji okuplja 40-ak aktivnih članova, a dirigent je Josip Pankarić.

– U večernjem programu drugog dana festivala nastupa poznata portugalska jazz glazbenica Amália Baraona sa svojim kvintetom koja će u Koprivnici predstaviti svoj najnoviji četvrti studijski album “Everyday a Little Love” u društvu renomiranih glazbenika Martina Gjakonovskog – njemačkog kontrabasista makedonskih korijena, brazilskog bubnjara i perkusionista Claudia Infante te hrvatskih glazbenika Viktora Lipića i Mire Kadoića. Ovogodišnji jazz festival zatvara koncert indijskog sastava The Bodhisattwa Trio i hrvatskog Mimika Orkestra koji će po prvi put uživo izvesti svoj nedavno objavljeni album “Frontier” koji žanrovski kombinira jazz i suvremenu europsku klasičnu glazbu uz utjecaje indijske tradicionalne glazbe, drum’n’bassa i rocka – zaključili su.

U slučaju lošeg vremena koncerti u sklopu festivala održat će se u Domu mladih, a ulaz na sve programe je slobodan.

Detaljan program festivala donosimo vam u nastavku.


Program festivala Fest jazza:

7.8. (petak)
16:00 A JOURNEY TO THE CENTER OF THE RHYTHM – Bubnjarska radionica – Clàudio Infante (BR)
19:30 SVEČANO OTVORENJE FESTIVALA
20:00 DARKO RUNDEK & JAZZ ORKESTAR HRT-a (HR)
21:30 MICHELANGELO SCANDROGLIO QUINTET (ITA)
23:00 BALKAN ZOO & NINA ĆORIĆ (HR) + JAM SESSION

08.7. (subota)
10:00 JUTARNJI JAZZ: PUHAČKI ORKESTAR VIRJE
20:00 AMÀLIA BARAONA QUINTET (PT/HR/BR)
21:30 THE BODHISATTWA TRIO & MIMIKA ORCHESTRA (IND/HR)
23:30 AFTER FEST JAZZA + JAM SESSION

zatvori