Ponedjeljak, 22. srpnja 2024.

Dr. Dorotea Bardek u Novigrad Podravski stigla zahvaljujući poticajima: Rad u maloj sredini ima brojne prednosti, pacijenti i liječnici imaju prisniji odnos

Liječnica Dorotea Bardek prije dvije godine stigla je u Novigrad Podravski.

Nakon završenog fakulteta, bila je na radu, odnosno pod nadzorom dr. Nedjeljke Šindije i spremala se za odlazak u Njemačku.

– Do mene je stigla informacija da Općina Novigrad Podravski daje stan i dodatak na plaću za liječnika koji bi se tu zadržao. Kontaktirala sam načelnika, otišla na razgovor u Dom zdravlja i s 1. veljače 2021. godine počela sam raditi. Na mjesečnoj razini dobivam 668 eura, s time da su mi prve godine kada sam došla isplatili 50.000 kuna kako bih si mogla do kraja namjestiti stan. Ugovor smo sklapali na dvije godine, a sada sam ga već i produžila na još dvije godine – rekla je dr. Bardek.

Snimio Tomislav Matijašić.

Istaknula je da rad u maloj sredini ima mnogo prednosti.

– Poznajete ljude koje liječite, susrećete ih u trgovini. Uglavnom su cijele obitelji upisane i to je za mene bila velika prednost tijekom pandemije koronavirusa jer je epidemiološki lakše imati pod nadzorom cijelu obitelj. Ordinaciju sam koncipirala tako da se pacijenti naručuju pa imamo točno određeno vrijeme za telefonske konzultacije, a pacijenti i pregledi se naručuju. Funkcionira sve i putem elektroničke pošte, što je dobro za mlade koji su recimo u nekoj gužvi ili za ljude koji rade, jer mogu sve riješiti preko e-maila da ne moraju dolaziti u ordinaciju, naravno kad je to tako moguće – objasnila je dr. Bardek.

Kazala je da je dogovorila s Općinom Novigrad Podravski da će osim svog regularnog posla pratiti i novooboljele pacijente od najčešćih kroničnih bolesti poput povišenog tlaka ili dijabetesa.

– Dok dođete raditi ovdje, vi ste njihov seoski doktor i imam osjećaj da je odnos između pacijenata i doktora nekako prisniji nego u gradu. Imam osjećaj da su ovdje pacijenti nekako povezaniji s doktorom. Znate kako je to nekad prije bilo – pop, doktor i učitelj su bili glavni u selu – zaključila je ova simpatična liječnica koja je odlučila prihvatiti mjeru financijskog poticaja i stambenog pitanja.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kako nam je rekla ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, problemu privlačenja liječnika doskočili su mjerama.

– Nismo čekali da nam rješenje padne s neba i moram zahvaliti predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti što trenutno imamo ovakvu mrežu u županiji, a pogotovo je to izraženo u ruralnim sredinama gdje se zaista trude privući liječnike. Postali smo županija koja je primjer ostalima koje imaju isti problem. Uspjeli smo s tim mjerama financijskog poticaja i stambenog pitanja popuniti mrežu obiteljske medicine. Primjerice trenutno imamo osam jedinica lokalne samouprave – Đelekovec, Golu, Ferdinandovac, Novigrad Podravski, Kloštar Podravski, Rasinju, Molve i Virje koje imaju raspon financiranja od 4.000 eura do 10.000 eura godišnje. To se isplaćuje liječnicima jer su došli u te krajeve. U navedene aktivnosti se uključuju i gradovi Križevci, Đurđevac i Koprivnica. Oni izdvajaju sredstva na godišnjoj razini za dolazak specijalista, pogotovo specijalista pedijatrije i ginekologije, kojih isto tako nemamo. Izdvojeno je 14.000 eura neto na godišnjoj razini za dolazak specijalista. Grad Križevci čak nudi i stan te financiranje odlaska liječnika na specijalizaciju iz pojedinih djelatnosti koje su nam deficitarne. Zaista su svi aktivni i pomažu, mi sami u tom dijelu ne bismo uspjeli da se jedinice lokalne samouprave nisu uključile, kao i Koprivničko-križevačka županija koja nudi financiranje kredita za stambeno pitanje – objasnila je Hanžeković.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kada je riječ o nedostatku liječnika, naglasila je da je to tema koja se provlači već nekoliko godina.

– Što se tiče našeg Doma zdravlja, ne bih se žalila i bila negativna jer ako usporedimo ostatak Hrvatske s našom primarnom zdravstvenom zaštitom, problem je kod nas manji nego u ostatku Hrvatske. Ipak imamo popunjenu mrežu zdravstvene zaštite, pogotovo opće, odnosno obiteljske medicine. Liječnici odlaze i dolaze, ne zadržavaju se predugo, međutim tu su i u ruralnim ordinacijama ostaju po dvije ili tri godine. U tom dijelu zdravstvena skrb je osigurana i možemo to gledati i s pozitivne strane – kazala je ravnateljica.

Osim u obiteljsku zdravstvenu zaštitu, ravnateljica je istaknula da se ulaže i u specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu pa je tako prošle godine potpisan sporazum vrijedan 700.000 kuna za zdravstvenu zaštitu u Križevcima i Đurđevcu.

– Navedena financijska sredstva izdvaja Županija i tu možemo također zahvaliti i našoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek koja osigurava zdravstveni kadar koji dolazi raditi u ispostave u Križevce i Đurđevac. To su konkretno specijalisti psihijatrije, ortopedije i interne medicine, otorinolanigorozi i urolozi. Na taj način se dolaskom specijalista našim pacijentima približava specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita pa one preglede kod specijalista na koje bi pacijenti odlazili u koprivničku bolnicu, mogu obaviti u ispostavama u Đurđevcu i Križevcima, a sve zahvaljujući izdvajanju sredstava Županije – pojasnila je Hanžeković i napomenula da je time županija postala ogledni primjer i Ministarstvu zdravstva.

Napomenula je kako su na pojedinim sastancima razgovarali o ovoj mjeri koja se provodi pri čemu se specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštitna približava pacijentima na primarnoj razini.

– Samim zakonom o zdravstvenoj zaštiti je navedeno kako će se u budućnosti jačati ovaj dio zdravstvene zaštite u domovima zdravlja, a mi to radimo već nekoliko godina u suradnji s našom bolnicom i Županijom. U ovoj godini provodimo sve ove navedene mjere, prošle godine smo uspostavili oftalmološku ordinaciju u Đurđevcu, tako da sada postoji liječnik koji radi svih pet dana u tjednu. U slučaju da se ukaže neka potreba, mi ćemo to naravno provesti ove godine, ovisno o interesu stanovnika, ali i liječnika – zaključila je ravnateljica.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

Tekst pripremili Adela Zember Antolić, Tomislav Matijašić i Hana Volenik.

zatvori