Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

ZNANSTVENI KOLOKVIJ Sabolović Krajina: Cilj skupa bio je osvijetliti i propitati današnji značaj i potencijal djela Božene Loborec

Povodom 20. obljetnice smrti književnice Božene Loborec održan je znanstveni kolokvij i sjećanja u Galeriji Mijo Kovačić.

– Cilj skupa bio je osvijetliti i propitati današnji značaj i čitateljsko-recepcijski potencijal književno-publicističkog djela Božene Loborec, nove književne stvarnosti koju je kreirala te prelaženje lokalnih okvira. Božena Loborec književnica je Koprivnice u pravom smislu riječi, a pisala je za djecu, mlade i odrasle. Koprivnica joj je bila stalna inspiracija – rekla je Dijana Sabolović Krajina iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović koja je uz Muzej grada Koprivnice bila organizator ovog događaja.

Okupljene su na skupu pozdravili Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, i Hrvojka Mihanović-Salopek, predsjednica Društva hrvatskih književnika. Kratak uvod u kolokvij dala je Dijana Sabolović-Krajina, inicijatorica skupa i predsjednica programskog i organizacijskog odbora, govoreći u osnovnim crtama o životu i djelu Božene Loborec.

Okupljeni su mogli čuti izlaganja u tri sesije.

– Prva sesija bila je o književno-kritičkom pogledu na stvaralaštvo Božene Loborec. Druga je nosila naziv “Drugačiji pogledi na stvaralaštvo Božene Loborec”, dok je treća sesija “Sjećanja” bila fokusirana na dijeljenje osobnih uspomena na književnicu – dodala je Sabolović Krajina.

Zaključeno je kako književno stvaralaštvo Božene Loborec ima potencijal za suvremenu čitateljsku recepciju na više razina, a kako ne bi palo u zaborav ovisit će o budućem angažmanu svih sudionika i pokrovitelja skupa.

– Najzanimljiviji dio ostavštine u ovom trenutku su dnevnici književnice, koji daju sliku života i povijesti Koprivnice u kontekstu društveno-političkih, obrazovnih i kulturnih kretanja u drugoj polovici 20. stoljeća – istaknula je Sabolović Krajina.

Spomenimo kako će radovi na temelju izlaganja biti objavljeni u Podravskom zborniku 2023..

zatvori