Subota, 18. svibnja 2024.

Vijećnici protiv spajanja Komunalija s bjelovarskim Vodnim uslugama, Kolarić: Imamo sve uvjete da budemo samostalni isporučitelj

Đurđevački gradski vijećnici na jučerašnjoj sjednici donijeli su zaključak kojim daju podršku tvrtki Komunalije Đurđevac da ostane samostalni isporučitelj vodne usluge, a ne da se pripaja Vodnim uslugama Bjelovar, kako je definirano Uredbom Vlade o uslužnim područjima.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu kojom se uspostavljaju uslužna područja, određuju njihove granice i društvo preuzimatelj.

Prema njoj, uslužno područje 4 obuhvaća gradove Bjelovar, Daruvar, Garešnica i Grubišno Polje te općine Berek, Dežanovac, Đulovac Hercegovac, Ivanska, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Štefanje, Velika Pisanica, Velika Trnovitica, Veliki Grđevac, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te Đurđevac i općine Ferdinandovac, Gola, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje u Koprivničko-križevačkoj županiji, a društvo preuzimatelj su Vodne usluge Bjelovar.

>> Vlada donijela uredbu o uslužnim područjima – Križevci idu s Koprivnicom, Đurđevac s Bjelovarom

Direktor đurđevačkih Komunalija Tomislav Kolarić istaknuo je da je Vlada još u prosincu 2021. godine donijela uredbu o uslužnim područjima kojom je uspostavila 41 uslužno područje, odredila je njihove granice i društva preuzimatelje za svako to uslužno područje, međutim Ustavni sud je 7. veljače 2023. godine donio odluku kojom se ukida ta važeća uredba uz obrazloženje da je potrebno utvrditi dodatne razloge zbog kojih su ta uslužna područja uspostavljena i koji su to kriteriji i ciljevi koji su propisani.

– To se trebalo donijeti do prosinca ove godine i Vlada je počela s postupkom javnog savjetovanja. Mi kao isporučitelj vodne usluge stavljeni smo u uslužno područje 4 s Bjelovarom, a prijedlog je da preuzimatelj budu Vodne usluge Bjelovar, dok bi Komunalije zadržale status podružnice – kazao je direktor.

Dodao je da je Skupština Komunalija 12. lipnja održala izvanrednu sjednicu gdje je zaključeno da bi Komunalije trebale biti jedno jedinstveno uslužno područje jer zadovoljava temeljne kriterije i ciljeve koji su propisani Zakonom o vodnim uslugama.

– Stava smo da referentna godina za isporuku određenih količina vode, koja je jedini kriterij u toj cijeloj priči, bude godina provedbe te uredbe, a ne 2018. godina koja je bila kakva je bila. Od tada narasli. Mislimo da ćemo imati dovoljne količine da budemo samostalno uslužno područje. Tražimo vašu podršku. Osnovni kriterij je isporuka dva milijuna kubika vode na razini godine. Iznimno, ta je granica svedena na 800.000 kubika, ali je postavljena i gornja granica do milijun kubika. Mi smo 2018. imali 554.000, no imamo veliki priljev novih korisnika zbog Aglomeracije i lani smo bili na 650.000 kubika, a prema našim studijama imat ćemo potrebnih 800.000 kubika, a manje od milijun – objasnio je Kolarić i dodao da su sudjelovali u savjetovanju, no ni jedna primjedba nije prihvaćena.

Napomenuo je kako ne postoji transportni cjevovod koji povezuje đurđevačko i bjelovarsko uslužno područje te da ako se gleda je cilj uredbe priuštiva i jeftina cijena vode, Đurđevac to već ima, u usporedbi s Bjelovarom.

Oporba je podržala spomenuti zaključak, no Marko Fucak iz redova SDP-a smatra da takva podrška dolazi kasno.

– I sami smo to predlagali prije nekoliko mjeseci. Malo kasnimo. Zašto niste prije Picokijade sazvali Gradsko vijeće pa da premijeru Andreju Plenkoviću s ovim zaključkom “lupimo po nosu”, a mi ga lijepo ugostimo na Picokijadi, a on trguje s onim što je naše – rekao je Fucak.

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči pojasnio je da kad je bilo savjetovanje, bio je u Zagrebu i sastanak predstavnika Hrvatskih voda, resornog ministarstva, predstavnika jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodnih usluga.

– I mi smo bili na sastanku i tamo smo iznijeli svoj stav da zadovoljavamo sve ciljeve koje pretpostavlja uredba te stav da bismo po svim ciljevima trebali ostati samostalni isporučitelj jer zadovoljavamo sve uvjete. Bili su tamo i predstavnici Koprivničko-križevačke županije koji su nas podržali, kao i predstavnici bjelovarskih Vodnih usluga koji su rekli da oni nemaju ništa protiv uredbe, ali da nemaju ništa protiv ni ako se mi uspijemo izboriti za svoju ambiciju da budemo samostalni vodni isporučitelj. Sudjelovali smo i na savjetovanju i dobili odgovor koji kaže da se uredbom ne raspravlja o uvjetima jer su oni definirani Zakonom 2018. godine i da ovo nije prilika za takvu raspravu – zaključio je Janči.

Predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković zaključno je naglasio da su na raspolaganju daljnje pravne mogućnosti koje će Komunalije pokušati koristiti kako bi se vidjelo je li moguće retroaktivno ubacivati rokove.

– Spajanjem bi realno došlo do povećanja cijena i to je razlog radi kojeg se moramo pokušati izboriti za samostalnost – smatra Lacković.

zatvori