Petak, 26. travnja 2024.

UPISI U SREDNJE ŠKOLE Ana Mušlek: Učenicima je na raspolaganju oko 60 zanimanja, uveli smo i neka nova

Bliži se kraj nastavne godine i dok jedni već znaju koju srednju školu upisati, neki osmaši i njihovi roditelji još uvijek muku muče s odabirom.

Upravo tim povodom porazgovarali smo s pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Anom Mušlek koja nam je rekla da je 1.185 slobodnih mjesta u prvim razredima srednjih škola u 51 razrednom odjelu, a nudi se 60-ak zanimanja.

– Kad se na razini cijele županije gledaju i umjetničke škole kojima su osnivači gradovi – Umjetnička škola Fortunat Pintarić i Glazbena škola Alberta Štrige, u sklopu kojih djeluju razredni odjeli srednjih škola, tada su učenicima na raspolaganju 1.254 slobodna mjesta u 55 razrednih odjela – kazala je Mušlek.

Što se tiče Koprivnice, pročelnica je objasnila da Gimnazija Fran Galović upisuje sedam novih razreda, u Srednjoj školi Koprivnica upisuje se 10 razreda od kojih su dva za medicinske sestre i tehničare, što je dogovoreno na prijedlog struke. Što se tiče Obrtničke škole Koprivnica, pročelnica Mušlek napominje da se učenicima nudi novo četverogodišnje zanimanje – tehničar za elektroniku, a uz njega se može upisati još osam razrednih odjeljenja.

– Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca upisuje dva razreda, u Strukovnoj školi Đurđevac upisuje se devet razreda, a tu je novo četverogodišnje zanimanje web dizajner koje zamjenjuje dosadašnjeg ekonomista. Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga upisuje tri razreda, a Srednja škola Ivan Seljanec Križevci 11 zanimanja u šest razrednih odjela. U Srednjoj gospodarskoj školi novo zanimanje agroturistički tehničar zamijenilo je jednu trorazrednu kombinaciju za koju prošlih godina nismo imali baš neki interes – pojasnila je Mušlek.

Naglasila je kako Koprivničko-križevačka županija kao osnivač srednjih škola svake godine usklađuje potrebe gospodarstva i obrtništva s planom upisa.

– Cilj je da naše školske ustanove obrazuju mlade za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i time im omoguće ostanak u našoj županiji – zaključila je pročelnica.

Spomenimo da je učenicima i njihovim roditeljima dostupno četvrto izdanje Vodiča kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije koje na jednom mjestu sabire sve informacije o mogućnostima nastavka srednjoškolskog obrazovanja na području županije.

zatvori