Subota, 4. svibnja 2024.

U MUZEJ VRAĆENO ‘RASPEĆE’ Čimin: Uloženi trud nemjerljive je vrijednosti u očuvanju ove iznimne umjetnine jednog od najvećih slikara naivne umjetnosti

Nakon punih pet godina u Muzej grada Koprivnice nakon završenih konzervatorsko-restauratorskih radova vraćeno je “Raspeće”, slika Ivana Večenaja iz 1978. godine.

Radove je provodio Hrvatski restauratorski zavod, a pokazalo se kako su bili iznimno zahtjevni i specifični. O njima su ravnatelja Muzeja grada Koprivnice Roberta Čimina i višu muzejsku tehničarku Sanju Vrgoč upoznali restauratori Janja Ferić Balenović i Jelena Pasarić koja je većinu radova i provodila, a u pisanom izvješću dane su i preporuke za njeno buduće čuvanje.

– Na slici se nalazi prikaz raspetog Krista na drvetu na desnoj strani, autorski tipične izdužene i utanjene fizionomije, dok je na lijevoj strani žbunje i ptica grabljivica. Odvaja ih ponor s ljudskim lubanjama i kostima te pozadinski tamni kolorit na kojem su oštećenja bila najintenzivnija. U same radove utrošeno je oko 2.000 radnih sati, a njihova vrijednost procjenjuje se na 25.000 eura. Ovakvi su zahvati nužni uslijed pojave oštećenja do kojih dolazi s vremenom, a uloženi trud nemjerljive je vrijednosti u očuvanju ove iznimne umjetnine jednog od najvećih slikara naivne umjetnosti – objasnio je ravnatelj Čimin.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori