Subota, 4. svibnja 2024.

U Đurđevcu se u petak održava poslovna konferencija ‘Dobre prilike kontinentalnog turizma’

Poslovna konferencija “Dobre prilike kontinentalnog turizma” održat će se u petak od devet do 13 sati u Domu kulture u Đurđevcu.

Bit će to jedno od većih okupljanja čelnika gradova i općina te vodećih ljudi turističkih zajednica iz cijele kontinentalne Hrvatske koji će kroz tri tematska panela analizirati dosadašnji razvoj turizma u unutrašnjosti Hrvatske te buduće perspektive koje se pružaju turističkim dionicima.

Glavni organizator konferencije Plamenko Cvitić istaknuo je da turizam nisu samo sunce i more, Hrvatska i u svojoj unutrašnjosti ima ogromne turističke potencijale.

– A kontinentalni turizam, osim što iznimno doprinosi razvoju cjelogodišnjeg turizma i raznovrsnosti hrvatske turističke ponude, pruža i velike mogućnosti za ekonomski i opći razvoj manjih gradova i općina. Pogotovo je to bitno isticati sada, jer su se ulaskom u tzv. Schengen, prelaskom na euro ali i recentnim turističkim trendovima stekli iznimni uvjeti za snažniji razvoj kontinentalnog turizma. Ovom konferencijom želimo potaknuti sve dionike da se svi snažnije posvetimo razvoju kontinentalnog turizma – istaknuo je.

Poslovni skup otvorit će Branko Uvodić, dugogodišnji televizijski urednik i voditelj, koji je svojim kultnim serijalom “Lijepom našom” desetljećima obilazio cijelu Hrvatsku, pa i njezine najmanje i najskrivenije kutke, te će u svom uvodnom izlaganju podsjetiti na mnoge neiskorištene potencijale kontinentalne Hrvatske.

U prvom panelu “Brandiranje kontinentalnog turizma” naglasak će biti na analizi svega što kontinentalna Hrvatska nudi u smislu turizma i raspravi treba li to objediniti u krovni brand ili stvoriti niz pojedinačnih brandova za različite turističke niše, te kako najbolje promovirati kontinentalne turističke potencijale.

Drugi panel “Interpretacija baštine” namijenjen je promišljanju korištenja prirodne, kulturne i povijesne baštine u svrhu razvoja turizma te kako ispričati priče vezane uz brojne turističke potencijale i resurse, pogotovo nematerijalnu baštinu kojom cijela Hrvatska itekako obiluje.

Treći panel “Resursi i primjeri dobre prakse” zamišljen je kao interaktivni pregled različitih projekata koje su pojedini gradovi i općine dosad uspješno proveli, tema poput na koji način su aktivirali lokalno stanovništvo da se počne baviti turističkim aktivnostima, što turiste privlači a što ne i mnogo drugih elemenata turističkog razvoja. Osim rasprave panelista, ovaj dio konferencije bit će otvoren za sve zainteresirane predstavnike gradova, općina i turističkih zajednica da svima ukratko predstave svoje najuspješnije turističke projekte.

A upravo je Đurđevac jedan od uspješnih primjera hrvatskog kontinentalnog turizma, što je i razlog da se ova konferencija organizira baš u njemu.

– Naš Đurđevac je u cijeloj Hrvatskoj poznat po Legendi o Picokima, odnosno našoj manifestaciji Picokijadi, ali to nije sve što Đurđevac nudi turistima. Već dugi niz godina razvijamo projekte kojima privlačimo mnogobrojne domaće i strane turiste, a istovremeno pratimo moderne turističke trendove. Zato smo sad posebno fokusirani na enološki i gastroturizam, ali i na sve jači trend zelenog turizma, pogotovo kroz cikloturizam i e-byke koncepte – istaknuo je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Jedna od specifičnosti Đurđevca je i mini zoološki vrt u kojem žive, a i rađaju se – deve.

Željko Lacković, danas predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca prije osam godina bio je gradonačelnik Đurđevca, a svoje sugrađane, pa i ostatak Hrvatske tada je iznenadio odlukom da u Đurđevac dovede nove životinjske vrste.

– Hrvatska Sahara, odnosno Đurđevački pijesci jedinstven su geografsko-botanički rezervat. Kako imamo ostatke pustinje i pješčanih dina, zaključili smo da bi takvom ambijentu odgovarale i pustinjske životinje. Tako smo u Podravinu uspješno doveli nekoliko deva, a njima je ovdje kod nas očito jako lijepo, jer svako malo dobijemo i pomladak: ove godine smo novu malu devu dobili potkraj travnja – kazao je Lacković.

Konferencija u Đurđevcu otvorena je za sve zainteresirane, a ona je i svojevrsni uvod u najvažniju đurđevačku manifestaciju – ovogodišnja 55. Picokijada održat će se od 23. do 25. lipnja, a domaćini i organizatori i ove godine su osmislili bogat i zabavan program kojeg je glavni dio “Legenda o Picokima”, spektakularni scenski prikaz obrane Đurđevca od Osmanlija, koji i ove godine režira Krešimir Dolenčić.

Službeni organizatori konferencije su Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca, internetski portal Turizmo.eu i Poslovni dnevnik, partner konferencije je Sveučilište Sjever, a medijski pokrovitelji su Glas Slavonije, Turizmoteka.hr, Gradonačelnik.hr, Drava.info, Podravski radio, Prigorski.hr, ePodravina.hr i ICV.hr. Više o konferenciji na internetskom portalu Turizmo – www.turizmo.eu/konferencija.

Izvor: Grad Đurđevac
zatvori