Utorak, 23. travnja 2024.

U Đurđevcu se možda ‘krije’ najveći geotermalni potencijal u Europi i slijede istraživanja, Janči: Cilj je da se dobivena energija koristi za grijanje, želimo i nova radna mjesta

Na geotermalnom polju Leščan u Đurđevcu poduzimaju se koraci vezani uz postupak istraživanja i eksploatacije geotermalnih potencijala.

Rečeno je to na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca, a kako je to uvodno istaknuo gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, Agencija za ugljikovodike raspisala je natječaj za pet geotermalnih polja u Hrvatskoj za istraživanje i eksploataciju, a jedno od njih upravo je i polje Leščan-2 koje se nalazi 500-tinjak metara od poduzetničke zone A-sjever koje se pokazalo kao jedan od najvećih potencijala u Europi.

Grad Đurđevac je još prije godinu dana objavio javni poziv za iskaz interesa na koji se javila Natura Nova, a sada i još pet zainteresiranih svjetskih tvrtki, izvijestili su iz đurđevačke Gradske uprave.

– Sa svima smo obavili razgovore i ukazali da Grad podržava sve investicije na njegovom području, posebno kad su u pitanju geotermali. Posebno smo istaknuli da je naš cilj geotermale staviti u potpunu funkciju. Dakle, osim proizvodnje električne energije, cilj nam je da se dobivena toplinska energija koristi i za grijanje, ali i proizvodne djelatnosti da se tako kroz proizvodne procese koji bi koristili jeftinu energiju omogući otvaranje novih radnih mjesta na području grada i da to bude jedna zaokružena cjelina – pojasnio je Janči.

Izvor: Grad Đurđevac

Spomenimo i da je natječaj u Agenciji za ugljikovodike završen te će se uskoro doznati tko će raditi istraživanja. Janči je napomenuo da će istraživanje trajati dvije godine, iako je na raspolaganju pet. Stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta napravili su pak istraživanje i procjenu kapaciteta i veličine geotermalnog bazena iz jedne postojeće plinske bušotine.

– Dobiveni podaci pokazuju da je temperatura vode 205 stupnjeva, a protok 100 metara u sekundi što daje mogućnost gradnje geotermalne elektrane snage 10 megavata električne proizvodnje s još toliko topline – objasnili su u Gradu Đurđevcu.

Gradonačelnik je još dodao da jedna bušotina košta 10 milijuna eura pa Grad ne može sam ući u takve investicije.

– Bilo je primjera gdje su gradovi i općine sami išli u investicije pa su imali problema sa stavljanjem u funkciju, dok si velike tvrtke s kapitalom mogu priuštiti nekoliko bušenja. Ono što je bitno da će istraživanje pokazati potencijal cijelog bazena i na koji način da se eksploatacijom ne uništi ležište, nego da se napravi održivost i koju količinu proizvodnje električne energije i elektrana može podnijeti cijeli bazen – rekao je Janči.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković nadovezao se na ovu temu kazavši kako u Gradu neslužbeno doznaju da je riječ o najvećem potencijalu u Europi.

– Mislimo da je ovo dosta bitno u današnje vrijeme energetike i da ovakav interes pokazuje da će biti benefita za zajednicu i poduzetničku zonu, jer je riječ o bušotini koja se nalazi neposredno kod industrijske zone A-sjever – zaključio je Lacković.

zatvori