Nedjelja, 1. rujna 2024.

Silvija je na Kukuričeku nastupila prije 20 godina, a u subotu prvi put na pozornicu kao solistica staje njena kći Rea

Silvija Zidar, đurđevačka voditeljica i novinarka Podravskog radija, prije 20 godina nastupila je na Dječjem glazbenom festivalu Kukuriček, a ove godine njezina kći Rea Lepoglavec nastupit će prvi put kao solistica.

Prvi Kukuriček održao se 1994. godine, a umjetnički ravnatelj festivala Davor Jendrašić kaže kako je sve počelo iz želje za pronalaskom mladih talenata koji će se jednog dana baviti glazbom.

– Ideja o festivalu počela je davno, a iduće godine proslavit ćemo 30 godina od prvog Kukuričeka. Tu ideju u stvarnost su pretvorili Petar Štefanić, Pero Kušt te Marijan Kružić. Prvi festival bio je s već izvođenim pjesmama, a već sljedeće godine pojavile su se autorske pjesme iz cijele Hrvatske – kazao je.

Dodaje kako festival već godinama ima međunarodan karakter zahvaljujući gostima zemalja iz okruženja, a ove godine bit će izvedena 21 pjesma.

– Kao i svake godine imamo djecu iz našeg kraja, odnosno domaće izvođače kojih je uvijek većina. Nastupit će i izvođači iz Đakova, Virovitice, Rijeke, Zagreba, Čakovca i Svetog Martina na Muri. Na natječaj je pristiglo 50-ak pjesama, a veseli me što je interes za Kukuričekom i dalje velik te da ljude zanima što se to događa u Đurđevcu – ističe Jendrašić.

Silvija Zidar prvi put nastupila je 2003. godine, a s obzirom na to da dolazi iz glazbene obitelji, glazba je uvijek bila prisutna u njezinom životu.

– Rekla bih da je sve počelo od Davora, on je nazvao mog oca i predložio mu pjesmu za mene. Otac je svemu nastupio s dozom opreza, ali ja nisam uopće razmišljala, odmah sam prihvatila. Oduvijek sam bila na pozornicama, išla sam u glazbenu školu pa mogu reći kako je glazba uvijek bila dio mog života. Na svom prvom nastupu pjevala sam pjesmu “Trka zbrka” i s njom sam osvojila nagradu za najbolji aranžman – kaže Silvija.

No, nije samo jednom nastupila, već tri puta i naglašava koliko joj je značio postignut uspjeh.

– Kada si dijete i osvojiš takvu nagradu to ti daje povod i želju da nastaviš biti u tome. Drugi put sam nastupila 2004. godine, a tada mi je pjesmu napisao direktor festivala Rajko Stilinović, to mi je bio i najdraži Kukuriček. Zadnji put sam nastupila 2005. godine sa svojom ekipom iz razreda. Davor Jendrašić napisao nam je rap pjesmu pod nazivom “Dobra priča” i priznajem kako je priča uistinu bila dobra jer smo te godine osvojili nagradu publike i odnijeli sve nagrade koje smo mogli – dodala je.

Silviju samo lijepa sjećanja vežu za sudjelovanje na festivalu, a prisjetila se i kako je Kukuriček polučio brojna poznata imena.

– Sjećam se da je tih godina voditelj bio Kristijan Ugrina, a nagradu nam je uručio Dino Jelusić jer je te godina bila i prva Dječja pjesma Eurovizije – kaže.

Njezina kći Rea nastupila je već prošle godine, ali kao dio zbora vrtića Maslačak, a ovo će joj biti prvi solistički nastup.

– Ona je sama osmislila cijeli nastup, a zajedno smo sve realizirale. Cijeli njezin styling osmislila je naša kućna prijateljica Dragica Mlinarić. Riječ je o ručnom radu, a na kreaciji će biti oslikana cijela pjesma – ističe.

Reinu pjesmu napisao je njezin djed, a na festivalu će nastupiti prva.

– Pjesma se zove “Šareni balon” i jako mi se sviđa pa ju stalno pjevam. Djed me upitao želim li sudjelovati na festivalu, no prvo sam rekla ne. Nakon nekoliko dana razmišljanja, ipak sam se predomislila. Na pozornici će sa mnom biti i prijateljice Marta te Magdalena koje će izvesti plesnu točku – rekla je Rea.

Silvija navodi kako ipak postoji razlika između Kukuričeka nekada i danas, a prisjetila se i svoje majke koja ju je iz publike pratila tijekom njezinih nastupa.

– Prije je to bio festival samo za soliste, a danas ima jako puno zborova što je svakako veliki plus, a festival je postao i međunarodan. Moja majka je uvijek treperila u publici i nadala se kako će sve proći u redu, a sada znam kako je njoj bilo. Prošle godine je Rea nastupila sa zborom iz dječjeg vrtića pa mi je nekako bilo lakše. Ovo je njezin prvi solistički nastup pa svemu pridajem više pažnje, vjerujem u nju, ali jako sam nervozna jer je to zaista velika stvar – ističe Silvija.

Dodaje kako Reu ne gura u glazbu, već je ona sama izabrala svoj put.

– Vidim koliko ona ima talenta, ali i volju za to. Još uvijek se nije odlučila za glazbenu školu, no ima jednu veliku želju. Naime, Rea bi htjela svirati klavir, tako da ćemo se tome u potpunosti posvetiti – zaključuje.

Rea i Silvija poželjele su sreću i ostalim izvođačima koji će uz Reu nastupiti 10. lipnja u 20 sati u dvorani Strukovne škole Đurđevac.

zatvori