Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Razlike između udomiteljstva i posvojenja

Smještaj osobe u udomiteljsku obitelj prepoznat je kao prirodniji, čovječniji i često kvalitetniji oblik skrbi, a koji odrasloj osobi ili djetetu osigurava brigu primjerenu dobi i potrebama, zaštitu i sigurnost te mogućnost življenja u obiteljskom okružju.

Prema Zakonu o udomiteljstvu, udomiteljstvo je oblik pružanja socijalne usluge smještaja djetetu ili odrasloj osobi koju pruža udomitelj sa svojom obitelji ili udomitelj koji živi sam.
Udomiteljstvo je prepoznat kao humanija i kvalitetnija skrb, a u Hrvatskoj ima svoju dugu tradiciju za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili odrasle osobe koje ne mogu skrbiti o vlastitim potrebama.

Udomiteljstvo ima veliku ulogu u poboljšanju kvalitete života odrasle osobe koja ne može skrbiti za svoje vlastite potrebe pa tako i djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Svakom djetetu i mladoj osobi je potrebno odrastanje u sigurnoj obitelji punoj ljubavi i razumijevanja, što je važno za njihov razvoj.

Prema Zakonu o udomiteljstvu postoje sljedeće vrste udomiteljstva: tradicionalno udomiteljstvo, udomiteljstvo kao zanimanje i srodničko udomiteljstvo.

Pod tradicionalnim udomiteljstvom podrazumijevamo udomiteljstvo kojim se pružaju usluge skrbi djetetu i mlađoj punoljetnoj osobi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, odrasloj osobi za zadovoljavanje svakodnevnih životnih potreba, te maloljetnim trudnicama, trudnicama s jednim ili više djece, kao i maloljetnim majkama.

Udomiteljstvo kao zanimanje obavlja se kao standardno udomiteljstvo i kao specijalizirano udomiteljstvo. Specijalizirano udomiteljstvo korisniku pruža specijalizirane usluge skrbi, zadovoljavanje njegovih osnovnih i dodatnih životnih potreba. Korisnici specijaliziranog udomiteljstva su: djeca i mladi s problemima u ponašanju, zanemarena i zlostavljana djeca s višestrukim teškoćama u razvoju, HIV pozitivna djeca te odrasli korisnici za koje je procijenjeno da je smještaj u udomiteljsku obitelj u njihovom najboljem interesu.

Ukoliko postoji srodstvo između udomitelja i korisnika, tada govorimo o srodničkom udomiteljstvu.

Da bi postala udomiteljem, osoba prema Zakonu mora zadovoljiti sljedeće uvjete kao što su punoljetnost, hrvatsko državljanstvo, godine života ( do 60 godina, osim ako nastavlja obavljati udomiteljstvo ili ako udomiteljstvo obavlja kao srodnik), završeno srednjoškolsko obrazovanje( osim ako udomiteljstvo obavlja kao srodnik), završeno osposobljavanje za udomitelja, ima propisane stambene uvjete, te pisana suglasnost svih punoljetnih članova zajedničkog kućanstva za obavljanje udomiteljstva, osim ako udomiteljstvo obavlja kao samac.

Ukoliko netko želi postati udomitelj, prvi korak je odlazak u najbliži Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured prema svom mjestu prebivališta gdje kroz razgovor sa stručnjakom se dobiju prve informacije i obavi informativan razgovor. Nakon što se zadovolje uvjeti i procedura propisani zakonom osoba dobiva dozvolu za bavljenje udomiteljstvom na rok od 5 godina, tzv. licencu za udomiteljstvo.

Posvojenje je oblik obiteljsko-pravne zaštite djece koji djetetu omogućuje odrastanje i odgoj u sigurnom obiteljskom okruženju, a posvojiteljima roditeljstvo i osnivanje obitelji.

Posvojenjem nastaje neraskidiv, trajni odnos srodstva između posvojitelja i posvojenika, te sva prava i dužnosti koje iz toga proizlaze.

Posvojiti se može dijete do osamnaeste godine života koje ima ispunjene pravne pretpostavke za posvojenje i ako je posvojenje u skladu s dobrobiti djeteta. Dijete koje je navršilo dvanaest godina daje svoj pristanak na posvojenje. Dijete ima pravo znati da je posvojeno. U postupcima posvojenja vodi se računa da braću i sestre posvoje isti posvojitelji, ako je to moguće i ako je u skladu s dobrobiti djeteta.

Dijete mogu posvojiti bračni i izvanbračni drugovi zajednički, jedan bračni/izvanbračni drug ako je drugi bračni/izvanbračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta, jedan bračni/ izvanbračni drug uz pristanak drugog bračnog/izvanbračnog druga te osoba koja nije u braku ili izvanbračnoj zajednici.

Osobe zainteresirane za posvojenje podnose Hrvatskom zavodu za socijali rad, Područni ured prema mjestu prebivališta pisanu prijavu namjere posvojenja i zahtjev za izdavanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. U postupku izdavanja mišljenja obvezno je sudjelovanje u programu stručne pripreme za posvojenje (edukacija) koju vrše dodatno educirane stručne radnice Obiteljskog centra.
Izdavanjem mišljenja se stječe pravo upisa u Registar potencijalnih posvojitelja u Republici Hrvatskoj.

Postupak za davanje mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje provodi Hrvatski zavod za socijalni rad prema prebivalištu potencijalnih posvojitelja. Posvojenje djeteta provodi Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured prema prebivalištu djeteta.
Dakle, osnovna razlika je da posvojenjem nastaje trajni oblik skrbi kojim odrasla/e osoba postaje roditelj, te se zasniva neraskidiv odnos između posvojitelja i posvojenika.
Udomiteljstvo je oblik skrbi za djecu ili odrasle osobe koji osigurava zadovoljavanje osnovnih životnih potreba osoba koje ne mogu samostalno brinuti o sebi.
Bilo da se radi o posvojenju ili udomiteljstvu, radi se o velikoj i važnoj životnoj odluci za sve članove obitelji. Ako imate bilo kakvo pitanje ili vam je potrebna podrška, slobodno nam se obratite u Obiteljski centar, Područna služba Koprivničko križevačka na adresi Trg dr. Žarka Dolinara 14, Koprivnica.

“Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Obiteljskog centra Područne službe Koprivničko-križevačke”

zatvori