Četvrtak, 9. svibnja 2024.

Ravnateljica Knežević: Pred školom na Podolicama je veliki izazov, s jeseni počinje cjelodnevni program

Najmlađa koprivnička škola Osnovna škola Podolice s idućom školskom godinom počinje s eksperimentalnim programom, odnosno cjelodnevnim programom.

Rekla je to Dravi.info ravnateljica Helena Knežević i dodala da će iduća godina biti izazovna jer će nastava biti organizirana na malo drugačiji način, odnosno u drugačijem trajanju.

– Djeca će imati po jedan sat više obavezne nastave u kojem će dobiti dodatnu pomoć ili dodatne izazove. Dakle, bit će obogaćivanja, ponavljanja, pisanja domaćih zadaća i svega onoga što možemo uklopiti u taj jedan sat. Pored toga bit će im ponuđeno puno različitih izvannastavnih aktivnosti u kojima se nadamo da će se učenici pronaći, odnosno da će pronaći nešto za sebe jer su aktivnosti stvarno raznolike. Oni učenici koji žele ostati u školi radit će na proširivanju vlastitih interesa, vještina i znanja – objasnila je ravnateljica.

Izazova nije nedostajalo ni u ovoj godini, odnosno prvoj otkako je naša najmlađa škola osnovana.

– Puno toga smo htjeli provesti u školi i mislim da smo puno toga i napravili. Ono što nam je bilo najvažnije jest otvaranje škole prema učenicima i prema roditeljima. Pod time mislim da nismo htjeli školu koja je okrenuta samo obrazovanju, odnosno ocjenama i predmetima, već da djeca pronađu neke aktivnosti koje će ih veseliti unutar škole i vjerujemo da smo to i postigli. Isto tako smo željeli povezati roditelje i školu tako da ih uključujemo u aktivnosti – da ih pozivamo na posebne dane, da dolaze kao gosti u razrede i vjerujem da je puno nastavnika tu mogućnost i iskoristilo – kazala je Knežević.

Rekla je da im je u fokusu i povezivanje sa zajednicom za što smatra da je proces koji će trajati nekoliko godina, no nada se kako su na dobrom putu.

– Imali smo nekoliko aktivnosti na koje smo jako ponosni – na Raspjevanom petku naši nastavnici i članovi kolektiva pjevali su božićne pjesme za naše učenike kojima se to jako svidjelo. Imali smo Dan očeva i Majčin dan koji smo proslavili u školi. Htjeli smo da očevi dođu u školu sa svojom djecom, a kasnije i majke, na zajedničke aktivnosti koje su organizirali nastavnici. Ove godine smo uspjeli i nešto što već dugo pokušavamo, a to su školski kvizovi koji su slični popularnim pub kvizovima i imali smo jako velik odaziv djece jer im se sviđa taj princip druženja. Zbog dobrog odaziva smatram da ćemo s time nastaviti i u sljedećim godinama – objasnila je.

Ravnateljica se osvrnula i na produženi boravak.

– Pokazao se kao dobar način dodatnog rada za učenike. Osim pisanja zadaća i obavljanja aktivnosti za školu, imali su i umjetničke te sportske aktivnosti s učiteljicama. I u pravilu vidimo kako su i djeca i roditelji zadovoljni s onim što se provodilo tijekom produženog boravka – istaknula je Knežević.

Napomenula je da su jako ponosni jer su uspjeli oformiti Erasmus tim i poslati prijavu te su dobili akreditaciju za razdoblje do 2027. godine i osigurali velik iznos za Erasmus projekte. Njihova tema je inkluzija, odnosno prihvaćanje različitosti.

Bilo je u prvoj godini i izazova, nastavila je ravnateljica.

– Škola je otvorena 1. rujna kao najnovija škola, ali dio s kojim nismo imali nikakvih problema je onaj profesionalni dio. Naši nastavnici su ušli u školu i radili ono što apsolutno znaju, a to je nastava i bavljenje s djecom. Dakle, taj dio je išao više manje bez ikakvog problema. Ono s čime smo se morali nositi kao nova škola je dokumentacija, papirologija, zapošljavanja, znači bilo je tu puno stvari na koje smo morali obratiti pozornost i koje smo morali učiti kao nova škola, ali i ja kao ravnateljica. Išli smo u korak s problemima i rješavali ih kako su dolazili, a kroz njih i učili. Poseban izazov je bio pronalaženje svojeg puta, znači nismo htjeli kopirati ono što smo imali u Osnovnoj školi Đuro Ester iz koje smo svi došli. Htjeli smo nekako postaviti novu školu na neki novi put bez obzira na to hoćemo li biti izvrsni ili ćemo imati poteškoća. Htjeli smo nešto svoje, tako da je naš tim za kvalitetu od samog početka jako puno razmišljao, a na kraju se puno tih prijedloga i obistinilo. Imali smo školu u kojoj niša još nije bilo definirano. Mi smo bili ti koji smo morali definirati pravile škole, postaviti granice učenicima što je prihvatljivo, a što ne. Vjerujem da smo u tome i uspjeli jer su naši učenici vrlo brzo shvatili što mi od njih očekujemo i prigrlili prostor i načine ponašanja – pojasnila je.

Napomenula je da je škola sama po sebi drugačija, prvenstveno po izgledu, otvorenom prostoru u kojem nema puno hodnika i uskih prostora kao u nekim starijim školama.

– Na ovaj način prostor omogućava otvorenost jer vi čim uđete imate taj neki osjećaj otvorenosti i prozračnosti i kao da se ideje same rađaju kada hodate tim prostorom. To nas trenutno čini zaista posebnima. Trebamo se uvijek nadati da ćemo ići prema boljem i modernijem. To je ideja našeg kolektiva – da idemo prema novom i neisprobanom. Posebnost je to što ništa nismo naslijedili, jer kada dođete u drugu školu kao nastavnik uvijek vas dočeka tuđi program ili aktivnosti. S jedne strane to je izazov, ali je i velika mogućnost. Bili smo slobodni sami kreirati, sami složiti, sami osmisliti neke nove stvari, nove mogućnosti i načine ophođenja – zaključila je ravnateljica.

Tekst pripremile Adela Zember Antolić i Hana Volenik.

zatvori