Subota, 4. svibnja 2024.

RASTAKANJE Jalšić Ernečić: Krajnje je vrijeme da zavičajni slikar sa svjetskom reputacijom Toni Franović konačno dođe u Galeriju Koprivnica

U Galeriji Koprivnica sutra u 19 sati otvara se izložba akademskog slikara Tonija Franovića pod nazivom “Rastakanje”.

Izložbu čini više od 30 ulja na platnu velikih dimenzija nastalih tijekom proteklih nekoliko mjeseci u Franovićevom legradskom ateljeu.

Odabir su kustosice izložbe Draženke Jalšić Ernečić koja je ujedno i autorica postava i predgovora kataloga izložbe.

– Izložba u Galeriji Koprivnica zapravo je zamišljena da bude poveznica s tim ateljeom u Legradu gdje su slike nastale u tijeku ove godine. To su recentni radovi koji pričaju o višeslojnosti prostora, on rastače krajolik, atelje, kuću, okućnicu i vrt i zapravo je ta priča o povezanosti prostora, vremena i slike jako važna u njegovom likovnom pristupu štafelajnoj slici, ali i u načinu na koji zapravo živi u svom ateljeu, u Legradu, ali i u načinu na koji radi na Sveučilištu Sjever – objasnila je Jalšić Ernečić.

Franović u rastakanju prostora što ga okružuje pronalazi novi pristup krajoliku. Kao koloristički virtuoz u krajoliku nalazi nepresušni izvor inspiracije, preispituje dezintegraciju kao ideju koja odražava krug života u kojem jednaku vrijednost posjeduju raspadanje i rast, život i odumiranje. Posebno naglašava srozavanje i urušavanje vrijednosti, nestajanje i urušavanje, eroziju materije, siromašenje duha i zatiranje civilizacije kakvu poznajemo.

Jalšić Ernečić istaknula je da rastakanje poput kolektivne psihoze prostora i vremena na svakom koraku naglašava važnost ateljea u kojem je nastao ciklusa prikazan na izložbi.

– Tu će do izražaja doći ta višeslojnost i pomaknutost, raspadanje, rast, život, odumiranje, a to su teme kojima se on bavi već dugo godina, a nekako smo mislili da je krajnje vrijeme da jedan zavičajni slikar sa svjetskim adresama i svjetskom reputacijom konačno dođe u Galeriju Koprivnica – zaključila je Jalšić Ernečić.

Spomenimo da izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza.

zatvori