Subota, 4. svibnja 2024.

Dr. Devčić: U Centru za palijativnu skrb angažirat ćemo liječnike, ali i nezdravstvene volontere kako bi pacijenti i njihove obitelji imali punu potporu

Koprivnica bi u bližoj budućnosti trebala dobiti Centar za palijativnu medicinu i liječenje boli kojim će se doprinijeti poboljšanju kvalitete života palijativnih bolesnika i njihovih obitelji te šire zajednice.

Ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek dr. Mato Devčić rekao nam je kako je priča s palijativom u Koprivnici počela prije gotovo 30 godina.

– Dakle, doajen palijative u Hrvatskoj je profesorica Anica Jušić, neurologinja iz Zagreba, koja je posjetila Koprivnicu prije 30-ak godina i taj posjet je ostavio traga na ljudima. Prije 20-ak godina u sklopu pilot projekta Svjetske zdravstvene organizacije, provodio se pod nekim segmentima i u Općoj bolnici Koprivnica, a vrlo aktivni su u tom u projektu bili neki moji kolege. Oni se sjećaju kako je palijativa u edukacijsko-teoretskom aspektu bila prisutna u tom projektu. Osobno sam kao već gotov specijalist anesteziolog pokrenuo 2011. godine rad prve palijativne ambulante, odnosno dnevne bolnice za palijativne bolesnike, u Hrvatskoj. Dakle, baš u Koprivnici i ponosni smo vrlo na to i mislim da sam i tada, ali i sada, pokazao kako je ideja palijative poprilično tinjala na prostorima naše županije – prisjetio se dr. Devčić.

Dodao je da je inicijalno rješenje takvog centra postojalo prije otprilike 12 godina, no zbog određenih okolnosti, centar nije zaživio u Koprivnici.

– Nismo možda imali dovoljno energije, odnosno nije možda bilo dovoljno fokusa na tu temu, eto takvo je bilo vrijeme i okolnosti. No, sada se stvorila prilika i mislim da je takav centar jako važan jer i dan danas imamo palijativne bolesnike na liječenju u našoj bolnici – napomenuo je dr. Devčić.

Centar je trenutno u visokoj fazi projektiranja, a u narednih dva tjedna bi trebali preuzeti glavni projektantski troškovnik projekta, nastavio je ravnatelj. Do kraja rujna bi trebali dobiti izvedbeni projekt, a do kraja godine natjecati se za sredstva, a procijenjena vrijednost je 10-ak milijuna eura.

– Sam centar zamišljen je kao multidisciplinarni prostor što znači da će u njemu biti dostupni razni specijalisti poput anesteziologa koji će dominantno prevladavati. No, u cijelom tom procesu su vrlo bitni i neurolozi, psihijatri, kardiolozi i pulmolozi. Po samim nabrojenim specijalistima može se vidjeti koji sve pacijenti mogu postati palijativni. Dakle, nije riječ samo o onkološkim pacijentima, to su i pacijenti koji imaju kronične bolesti srca, koji više ne reagiraju na terapiju, određeni psihijatrijski bolesnici i drugi niz kroničnih neuroloških bolesti koje su neizlječive. Takvi pacijenti zaslužuju maksimalnu zdravstvenu skrb, a ovaj centar će uz pomno odabrane zdravstvene profesionalce davati najbolju moguću skrb – pojasnio je.

Vjeruje kako će centar biti dovršen u naredne tri godine te da će u njemu vrlo aktivno moći početi raditi zdravstveni profesionalci, ali i svi oni volonteri koji nisu zdravstveni radnici, a kojima će se omogućiti dolazak u centar kako bi i pacijenti i njihove obitelji imali punu potporu, odnosno da bi palijativna skrb u našoj županiji postala predvodnica palijative u cijeloj Hrvatskoj.

– Lokacija centra bit će unutar sustava naše bolnice. Imamo prostor u dijelu livade koja gravitira prema Gimnaziji Fran Galović. Sam centar će imati oko 3.000 kvadratnih metara bruto površine, sastojat će se od prizemlja i dva kata. Dominirat će smještaj za 30 palijativnih postelja s vrlo dobrim standardom za bolesnike. Bit će poliklinika te segment za dnevnu bolnicu za one koji će dolaziti ovdje ujutro i boraviti na terapijama. Manji segment će biti boravak za zajedničke službe, odnosno manja edukacijska dvorana za potrebe centra, odnosno za suradnju s drugim takvim institucijama u Hrvatskoj – zaključio je dr. Devčić.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

Tekst pripremili Tomislav Matijašić i Hana Volenik.

zatvori