Subota, 27. travnja 2024.

Predstavljena monografija ‘Od prvog posebnog razrednog odjela do Podravskog sunca’

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce predstavljena je jučer monografija “Od prvog posebnog razrednog odjela do Podravskog sunca”.

U njoj je na jednom mjestu zabilježena povijest ove ustanove, a njome se ujedno obilježava 60 godina od osnivanja prvog posebnog razrednog odjela za učenike s teškoćama u razvoju u Koprivnici, kao i 20 godina od početka rada Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

– Na početku promocije ravnateljica je istaknula važnost bilježenja povijesti duge 60 godina kako bismo pokazali poštovanje i cijenili rad svih generacija stručnjaka, od onih koji su gradili temelje ustanove do mladih stručnjaka koji donose nova znanja. Prezentirala je povijesni pregled rada s učenicima s teškoćama u razvoju u posebnim razrednim odjelima, a zatim je pročitala predgovor monografije. Nakon predgovora, pročitana su sjećanja Nevenke Ivegeš, umirovljene logopetkinje, Božidarke i Mladena Ljubića, roditelja bivšeg učenika, a sada polaznika poludnevnog boravka kao i sjećanje Tatjane Petran, nekad učenice, a sada polaznice poludnevnog boravka – poručili su iz Podravskog sunca.

Ovo je prva monografija u kojoj je u cijelosti opisana povijest razvoja rada s učenicima s teškoćama u razvoju u posebnim razrednim odjelima u Koprivnici, a i šire. Uz opisivanje povijesnih događaja relevantnih za prikaz cjelokupnog rada posebnih razrednih odjela, ali i sadašnjeg Centra, u monografiji se nalazi izrazito puno fotografija, novinskih isječaka i radova učenika preuzetih iz starih spomenica i fotoalbuma, kao i privatnih kolekcija bivših i sadašnjih zaposlenika.

Spomenimo da je glavna urednica monografije ravnateljica Centra Radmila Popović, dok su članovi uredništva Ljubica Živko, Mirjana Šimek, Luka Femec, Petra Šarko i Martin Hadelan. Monografiju je lektorirala Ivana Đikić.

Promocija je organizirana u Podravskom suncu, a uzvanici su bili predstavnici Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice – zamjenik župana Ratimir Ljubić i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, prijatelji Centra, umirovljenici te bivši kao i sadašnji zaposlenici.

Dodajmo da su ovu svečanost glazbenim brojevima obogatili su zaposlenici Centra, vjeroučitelj Ivica Suvalj i stručni suradnik pedagog Martin Hadelan.

zatvori