Srijeda, 8. svibnja 2024.

PETERANEC SLAVI SVOJ DAN Derdić: Očekuje nas pregršt sadržaja, a doći će nam i 200 inozemnih gostiju

Pregršt kulturno-umjetničkog, ali i zabavnog sadržaja očekuje sve stanovnike, ali i goste Peteranca, gdje će se od četvrtka do nedjelje slaviti Dan općine.

Cjelokupan program najavio je danas Ivan Derdić, načelnik Općine Peteranec.

– Uz proslavu Dana općine Peteranec, održat će se i europski samit pod nazivom “Peteranec and it’s 20 friendly communities from 10 EU countries to discuss future of Europe”. Riječ je o projektu u kojem je Općina Peteranec nositelj i koji smo prošle godine aplicirali na javni poziv Europske komisije. Projekt provodimo u suradnji s 20 jedinica lokalne samouprave iz 10 država članica Europske unije – kazao je načelnik.

Naglasio je kako je riječ o projektu u kojem će se na trodnevnom samitu raspravljati o temama koje zagovaraju institucije Europske unije. U sklopu projekta Peteranec će posjetiti 200 gostiju iz općina partnera projekta. Samit počinje u petak i traje do nedjelje, a u potpunosti je financiram sredstvima iz Europske unije. Vrijednost samog projekta iznosi 29.600 eura.

Snimio Valentino Štefanek.

– Bit će rasprava, debata, a iskoristit će se i situacija za prezentaciju svega najboljeg što naša lokalna zajednica nudi, ne samo Općina Peteranec već i cijela Koprivničko-križevačka županija. Osim toga, partneri u projektu imat će priliku prezentirati svima okupljenima sve najbolje što njihove sredine nude. Radi se o jednom bogatom programu koji je nastavak na tradicionalno obilježavanje Petrova, odnosno svetog Petra koji je zaštitnik naše crkve i općine – rekao je Derdić.

Cjelokupni program počinje u četvrtak tradicionalnim proštenjem. U 19 sati u Galeriji skulptura Ivan Sabolić otvorit će se izložba “Sakupljači i ostavštine Ivana Sabolića”. Dan završava u 20 sati koncertom Aquarius banda na pomoćnom igralištu u Peterancu.

– U petak nas očekuje svečana sjednica Općinskog vijeća koja će se održati u Galeriji skulptura Ivana Sabolića s početkom u 13 sati. Nakon svečane sjednice, u 16 sati slijedi i službeno otvorenje Samita FEPE. U večernjim satima očekuje nas koncert CICA i našeg općinskog sumještanina Franje Barića – kazao je načelnik.

Subota je ispunjena događanjima, rekao je Derdić, kazavši kako sve počinje mimohodom zastava i narodnih nošnji u 11 sati kod Područne škole Fran Galović u Peterancu.

Snimio Valentino Štefanek.

– Riječ je o mimohodu zastava i narodnih nošnji država članica projekta. Osim inozemnih gostiju, u mimohodu će sudjelovati i članovi udruga i društava s područja Koprivničko-križevačke županije. Mimohod završava na prostoru iza Kapetanije, pokraj koje je pomoćno igralište i parkiralište gdje će se održavati tradicionalni petosatni gastro, etno, kulturno i  umjetničko-sportski sajam. Sajam je na rasporedu od podneva pa do 17 sati – naglasio je.

Sajam je otvoren za širu javnost te će svi posjetitelji moći degustirati sva tradicionalna jela i recepture, ne samo Podravine i Prigorja, već i specijalitete sudionika samita.

– Osim nabrojenoga, u subotu će se odigrati i utakmica naših najmlađih sumještana u kojoj će snage odmjeriti Nogometni klub Panonija i Nogometni klub Mladost Sigetec. U 20:30 očekuje nas koncert Zodiac banda – naglasio je načelnik.

Cjelokupni program završava u nedjelju.

-U 9:30 održat će se sveta misa i koncerti crkvenog zbora u crkvi sv. Marka Evanđeliste u Sigecu. U nedjelju će u Sigecu biti upriličeno i službeno zatvaranje Samita FEPE – zaključio je Derdić te pozvao sve goste na proslavu.

Izvor: Općina Peteranec (Facebook)
zatvori