Petak, 3. svibnja 2024.

Nema zastare za kunske i euro kredite – 400.000 ugovora sadrži nezakonite kamate

Vrhovni sud Republike Hrvatske odlučio je da nema zastare za preplaćene kamate iz kunskih i euro kredita.

Kako objašnjavaju iz Udruge Franak, tom revizijom ukinut je dio presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je tužitelju zbog zastare isplaćen samo dio obeštećenja te je naložena isplata kompletnog obeštećenja od početka ugovornog odnosa čime je tužitelj osim već naplaćenih 5.900 eura dobio još i preostalih 4.500 eura za razdoblje između 2008. i 2011. godine, uz pripadajuće zatezne kamate.

– Pozivamo sve fizičke i pravne osobe koje su ugovorile kredite prije 2013. da provjere na koji način im je bila ugovorena kamatna stopa, pa ako je bila ugovorena na način da se mijenja odlukom banke potrebno je pronaći odvjetnika, tužiti banku i zatražiti sudski svoj novac zajedno sa zateznim kamatama – pozivaju iz Udruge Franak.

Za 400.000 potencijalnih tužitelja odlukom po reviziji Rev-953/2020 Vrhovni sud je otvorio širom vrata za njihova obeštećenja.

Zastare potraživanja za euro i kunske kredite te za leasing ugovore nema, s tim da za leasing ugovore u zastari nije niti pitanje ništetnosti valutne klauzule CHF. Zastara u takvim ugovorima počinje teći tek danom pravomoćnosti utvrđene ništetnosti po svakoj pojedinoj presudi.

Svi potencijalni tužitelji iz euro i kunskih kredita ili leasing ugovora mogu se javiti Udruzi Franak s pitanjima na mail [email protected].

zatvori