Nedjelja, 28. travnja 2024.

Jakšić komentirao podjelu naše županije na dvije izborne jedinice: Žalosti me da je proces bio netransparentan i zatvoren

Prema izmjenama Zakona o izbornim jedinicama koje bi na snagu trebale stupiti 1. listopada, Koprivničko-križevačka županija podijelit će se na dvije izborne jedinice.

Naime, prema dostupnim materijalima u drugoj izbornoj jedinici bit će zapadni i južni dio naše županije – grad Križevci i općine Gornja Rijeka, Kalnik, Rasinja, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec. Drugu izbornu jedinicu uz to će činiti i Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Zagreb te istočni i jugoistočni dio Zagrebačke županije.

Ostatak Koprivničko-križevačke županije bit će u četvrtoj izbornoj jedinici u koju će spadati gradovi Đurđevac i Koprivnica te općine Drnje, Đelekovec, Ferdinandovac, Gola, Hlebine, Kalinovac, Kloštar Podravski, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Peteranec, Podravske Sesvete i Virje. U četvrtoj izbornoj jedinici bit će još Osječko-baranjska županija te Virovitičko-podravska županija.

Utjecaj promjena navedenog zakona na birače za Dravu.info je komentirao koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Promjene su takve kakve jesu, žalosti me da je proces bio netransparentan i zatvoren te da je stručna javnost nesretna procesom. Ispada da smo u 2023. godini ostali na tome da Vladimir Šeks bira i kroji izborne jedinice, no okej; bit će tako kako će biti i ići ćemo na izbore u novom obliku. Mislim da Koprivnica i Slavonija kao nekad davno u sinergiji mogu dati puno toga na polju gospodarstva, poljoprivrede i demografije – kazao je Jakšić.

Nezadovoljan je pak činjenicom da se od svih županija na kontinentu jedino naša dijeli na dvije cjeline.

– Ostaje velika žal i opet puno govori o statusu lokalnog HDZ-a te svih njegovih satelita i žetona u Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske da se na kontinentu razbija jedino Koprivničko-križevačka županija. Puno više od toga niti treba, niti se može reći – zaključio je Jakšić.

zatvori