Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO Županijski Zavod za hitnu medicinu dobio dva nova sanitetska vozila, Koren: To je temeljni preduvjet da služba funkcionira i da se usluga uspješno obavlja

Ispred Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije danas je održana primopredaja dva nova vozila za sanitetski prijevoz.

Vrijednost nabavljenih vozila iznosi 165.000 eura, a opremljena su rampama za ulazak pacijenata na kardiološkoj stolici te vodilicama koje se uvlače u podnicu što olakšava ulazak u vozilo.

Zlatica Kučko Gudelj, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, uvodno je kazala kako sanitetski prijevoz ne čine samo ljudi, već i vozila te kako sada u potpunosti udovoljavaju standardu za sanitetski prijevoz.

– Ova vozila nabavljena su sukladno planu za nabavu iz 2023. godine, odnosno iz centraliziranih sredstava Koprivničko-križevačke županije. Nažalost, vozila su svake godine sve skuplja, a zahvaljujući županu u mogućnosti smo pomlađivati svoj vozni park. Možemo reći kako imamo jedan od najmlađih voznih parkova jer nam 50 posto vozila nije starije od tri godine – istaknula je.

Dodala je kako se godišnje napravi oko 25.000 prijevoza samo u sanitetskom prijevozu, što se reflektira i na povećanje troškova popravka.

– Vrlo smo zadovoljni kada imamo novo vozilo na raspolaganju, a vozila su klimatizirana i modernizirana te svako ima pet sjedala. Također, imaju izvučnu rampu što omogućava našim djelatnicima lakše rukovanje s pacijentima. Sada imamo pet takvih vozila te smo upotpunili naš vozni park jer je pacijenata sve više – kazala je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasio je značaj ulaganja u vozni park te u zdravstveni sustav koji je vrlo kompleksan.

– Postoje dijelovi tog sustava na koji kao formalni osnivači zdravstvenih ustanova u županiji ne možemo utjecati, dok s druge strane ovi na koje možemo utjecati su preduvjet za uspješan rad naših zdravstvenih ustanova. Želimo ustrajati u nabavi opreme, kao što je i nabava ovih vozila koja su temeljni preduvjet da bi služba funkcionirala i kako bi se usluga uspješno obavljala – rekao je.

Snimila Hana Volenik.

Naglasio je i kako je vozni park dobar, što ne znači da je tu priči kraj.

– I u tom dobrom voznom parku uvijek imamo problema jer smo spoznali da je to velik broj kilometara koji se godišnje prijeđe ovim vozilima. I uz sve subjektivne i objektivne poteškoće koje ta usluga zahtjeva, možete samo zamisliti po kakvim sve cestama i prilazima vozilo mora doći do pacijenta. To je jako zahtjevno i ono što je nama na raspolaganju je da obnavljamo vozni park što je više moguće – istaknuo je Koren.

Župan Koren osvrnuo se i na generalnu situaciju u zdravstvu te dodao kako postoje problemi sa sistemskim gubitcima zdravstvenih ustanova, kolektivnim ugovorima te nedostatkom stručnog kadra.

– To su sve problemi na koje mi ne možemo previše utjecati, ali na ove koje možemo su oprema i vozila te smatram da na to utječemo sukladno potrebama. Poruka stanovnicima i potencijalnim pacijentima je da zaista mogu računati na ljude koji ovdje rade te da će oni svoj posao obavljati na najbolji mogući način – zaključio je.

Spomenimo kako su uz župana Korena i ravnateljicu Kučko Gudelj na primopredaji prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Maja Blažek.

zatvori