Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO: VAŽNA SVEČANOST Na Sjeveru otvorena nova zgrada Prehrambene tehnologije, potpisan i ugovor s Podravkom

Velik je danas dan za Sveučilište Sjever, u koprivničkom kampusu svečano je otvorena nova zgrada Prehrambene tehnologije.

Riječ je o projektu u koji je Sveučilište Sjever za obnovu i opremanje uložilo više od dva milijuna eura vlastitih sredstava i time osiguralo laboratorije nužne za edukaciju stručnjaka i znanstvenika iz područja prehrambene tehnologije. U zgradi se tako nalaze četiri laboratorija i pet predavaonica ukupnog kapaciteta od 450 osoba koje će koristiti svi studenti sveučilišta.

Kako je to rekao rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, prirodno je da se na Sjeveru radi, gradi i razvija. Osvrnuo se i na sam rad Sveučilišta rekavši da je Sjever jedino učilište u Hrvatskoj koje ima kontinuirani rast, ali i najbolju popunjenost svih javnih visokoškolskih ustanova.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Gotovo 1.200 studenata studira u Sveučilišnom centru Koprivnica, a vjerujem da smo u ovih osam-devet godina uspjeli napraviti dovoljan iskorak, pogotovo ako uzmete u obzir da 60 naših zaposlenika financiramo vlastitim sredstvima te da je ova zgrada napravljena vlastitim sredstvima školarina studenata i donacija privrednih subjekata te jedinica lokalne samouprave. Iza svega nešto ostane, a ja vjerujem da će mlade kolege s odjela Prehrambene tehnologije opravdati ovu investiciju od gotovo dva milijuna eura uloženih sredstava i da će ta investicija biti na korist ne samo Sjeveru, nego cijelom sjeveru Hrvatske, ali i Koprivnici – naglasio je.

Prisutnima se obratila i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić koja je čestitala rektoru, prorektoru i svim djelatnicima sveučilišta na realizaciji projekta i proširenju.

– Mislim da je to stvarno veliki iskorak i uspjeh, osobito zato jer je Sveučilište to uspjelo financirati vlastitim novcem. Nije zasigurno lako skupiti skoro dva milijuna eura, velika je to investicija – kazala je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Mišljenja je i da je prevaljen jako dobar put kada je riječ o samom postojanju Sveučilišta Sjever.

– Upravo primjer Sjevera pokazuje kako se na lijep način spajaju različite inicijative, kako se oživljava prostor bivše vojarne, kako su u jedan grad u unutrašnjosti Hrvatske stvoreni mehanizmi koji privlače mlade ljude i kako trudom velikog broja nastavnika, radnika, sveučilišta i, naravno, zainteresiranošću studenata izrasta lijepa i uspješna visokoškolska institucija – poručila je Dalić.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić napomenuo je pak da je otvorenje novih prostorija kraj jednog velikog ciklusa, ali i početak novog.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Ovo je apsolutno novi početak gdje se Sveučilište otvara s potpuno novim smjerovima i pokazuje da je ovdje ekipa ljudi koja je spremna pratiti trendove koje nosi novo vrijeme koje nam u konačnici iziskuje naše gospodarstvo – naglasio je.

Prilikom svečanosti otvaranja okupljenima je nekoliko riječi uputila i izaslanica ministra znanosti i obrazovanja te državna tajnica Iva Ivanković.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Svečani događaj otvorenja nove zgrade dokazuje da ste vrijedni i da svojim znanjem, vještinom i trudom ulažete u ono što je našem društvu najpotrebnije, a to su upravo kompetencije. Ono po čemu ste prepoznati je interes studenata za svim studijskim programima koji se izvode, a kontinuitet interesa zapravo dokazuje koliko je Sveučilište vrijedno, važno i kvalitetno. Suradnja s gospodarstvom pak pokazuje koliko ste osposobljeni za tržište rada i to je ono što bi svako sveučilište trebalo biti – zaključila je.

U sklopu današnje svečanosti upriličeno je još i potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji Sveučilišta Sjever i Podravke kao nastavne baze sveučilišta, a nakon potpisivanja ugovora predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić održala je gostujuće predavanje.

zatvori