Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO U Domu zdravlja predstavljen uređaj za digitalno snimanje zuba, Hanžeković: Ovom vrstom dijagnostike riješit ćemo 80 posto zahtjeva pacijenata

U Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije uskoro će s radom početi novi uređaj za digitalno snimanje zuba modernom RVG dijagnostikom.

Naime, riječ je o uređaju kojim će se pružiti nova zdravstvena usluga te skratiti vrijeme odlaska pacijenata u druge gradove, a novi uređaj nudit će niz mogućnosti naknadne obrade, između ostalog i povećanje kontrasta snimke kako bi se lakše utvrdio tijek endodontske terapije te je li potrebno vađenje zuba. Vrijednost uređaja pritom je nešto viša od 6.500 eura, dok je rekonstrukcija prostora za uvođenje RVG dijagnostike iznosila oko 5.800 eura.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kako je to na predstavljanju novog uređaja rekla ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, riječ je o modernoj dijagnostici koja je prijeko potrebna svim stomatolozima.

– Dom zdravlja je vapio za takvom vrstom uređaja i u suradnji sa stomatolozima odlučili smo se na nabavu, a pretpostavljamo da ćemo 80 posto zahtjeva naših pacijenata riješiti ovakvom vrstom dijagnostike. Za razliku od klasičnih RTG uređaja, ovaj uređaj ima 90 posto manje zračenje tako da je i zdravstvena zaštita na taj način podignuta. Brzina stvaranja snimke je nekoliko sekundi i automatski se prenosi na računalo pa stomatolog ima priliku da detaljnom analizom utvrdi daljnji tijek liječenja zuba – naglasila je Hanžeković.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren nastavio je kako današnji susret potvrđuje nastojanja da županijski zdravstveni sustav ide u korak s vremenom i potrebama.

– Ovo ulaganje je jedno u nizu naših takvih malih projekata. Svjedočili smo nedavno u Đurđevcu nekim sličnim projektima, a isto tako i u Križevcima. Zdravstvo je generalno opterećeno problemom financiranja, ali u dijelu osiguravanja materijalnih uvjeta i nabave opreme prilično kvalitetno pratimo i osiguravamo sve potrebno kako bi pacijenti imali zdravstvenu uslugu na najvišoj razini – poručio je Koren.

Snimio Tomislav Matijašić.

Stomatologinja Nikolina Kuzmić-Šelimber izrazila je zahvalnost ravnateljici i Domu zdravlja što su odlučili kupiti ovaj uređaj.

– Iznimno nam je važno za da možemo prakticirati modernom stomatologiju. Moderna stomatologija bez ispravne dijagnostike koja je potrebna u normalnom vremenu je praktički nemoguća i zato će nam ovaj uređaj jako olakšati svakodnevni rad – zaključila je.

Spomenimo da bi novi uređaj s radom trebao početi početkom srpnja.

zatvori