Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Svjetski dan darivatelja krvi obilježen tradicionalnim sportskim igrama

Na Obiteljskom domaćinstvu Novak u Cepidlaku upriličeni su sportski susreti darivatelja krvi s područja Koprivničko-križevačke županije kojima se tradicionalno obilježava Svjetski dan darivatelja krvi.

– Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja, obilježava se širom svijeta i tom prigodom želi se javno zahvaliti, ali i istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka. Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Učinkovit program darivanja krvi ključan je za zadovoljavanje potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnodopskog vremena, kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa, kada postoji porast potražnje za krvlju ili kada to utječe na normalan rad zdravstvenih usluga – poručili su iz Gradskog društve Crvenog križa Koprivnica.

Na otvaranju susreta okupljene su pozdravili ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus.

– U 2022. godini u Koprivničko-križevačkoj županiji prikupljeno je 7.278 doza krvi, što su 323 doze manje nego godinu ranije. S prosjekom od 7,16 davanja na 100 stanovnika naša županija prvi puta nakon 10 godina izgubila vodeću poziciju, pretekla nas je Osječko-baranjska županija te je naša županija na još uvijek izvrsnom drugom mjestu. Po prvi puta krv su dala 223 darivatelja krvi prošle godine – objasnila je Sočev.

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus u svom govoru spomenula je ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi „Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito” istaknuvši da je ove godine fokus na pacijentima kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora, a naglasak na ulozi koju svaka osoba ima davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme.

zatvori