Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO Predstavljen 12. Festival žena iz ruralnih područja, Rupčić: Riječ je o jedinstvenom projektu, u fokusu je žena kao pojedinka

U prostorima Županijske uprave održano je predstavljanje 12. Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije na kojemu su sudjelovali predstavnici organizatora i suorganizatora festivala.

Ratimir Ljubić, zamjenik koprivničko-križevačkog župana, uvodno je kazao kako mu je izuzetna čast najaviti festival.

– Županija već godinama podržava ovaj festival, kako financijski, tako i organizacijski. Posebno treba zahvaliti Verici Rupčić, predsjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova, na njezinom angažmanu u organizaciji festivala – rekao je.

Dodao je kako su žene iz ruralnih područja naše županije zaista vrijedne te posebne čuvarice tradicijske baštine, no često samozatajne.

– Veseli nas što na ovaj način možemo pokazati njihovu svestranost i pružiti im priliku da se predstave javnosti. Cilj festivala je promocija žena te jačanje njihovog položaja u društvu, poticanje druženja te razmjene iskustava – istaknuo je.

Verica Rupčić, inicijatorica i organizatorica Festivala žena iz ruralnih područja, istaknula je najvažnije aspekte manifestacije.

– S ponosom ističem kako je i ove godine pokroviteljica festivala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a u njoj imamo vjernu i dobru suradnicu u svim našim aktivnostima, posebice kada je riječ o festivalu. Ona ga podržava i uvijek rado dođe. Želim naglasiti kako festival nema natjecateljski karakter jer nas jako često pomiješaju s nekim drugim događajima koji nemaju dodirnih točaka s našim jedinstvenim festivalom – kazala je.

Interes žena za sudjelovanjem je uistinu velik, što pokazuje činjenica da već za iduću godinu festival ima prijavljene tri nove sudionice.

– Posljednjih godina sudionice su dijelile pozitivna iskustva u svojim okruženjima te su na taj način potaknule i druge žene na sudjelovanje, što nam je kao organizatorima jako važno, a i bio nam je to svojevrsni cilj u kojemu smo uspjeli – ističe.

Dodaje kako su žene koje su do sada sudjelovale postale ambasadorice festivala te aktivno doprinose umrežavanju žena.

– Iskustva žena koje su do sada sudjelovale na festivalu govore u prilog velikog osobnog zadovoljstva uz posebne doživljaje u druženju, ostvarivanju poslovnih kontakata i konkretnih poslovnih projekata te stvaranju prijateljskih veza – objasnila je Rupčić.

Treba naglasiti kako ovaj festival uspješno promovira županiju u okviru Republike Hrvatske, ali i na području Europske unije.

– Značaj festivala prepoznat je na pravi način pa je tako uvršten na kalendar događanja Odjela za ruralni razvoj u Europskoj komisiji. Također, imala sam čast festival promovirati i u zemljama jugoistočne Europe. U svakoj prilici nastojimo izraziti želju i nadu da će se festival nastaviti te da će se naša ideja o davanju dužne pažnje svim ženama nastaviti i u budućnosti – dodala je Rupčić.

Festival žena iz ruralnih područja jedinstven je u Hrvatskoj jer je u fokusu žena kao pojedinka, bez neprikladnih epiteta i bez natjecateljske konotacije.

– Projekt je jedinstven jer ženama daje priliku za pojedinačnu prezentaciju njihovog života, hobija, svestranosti i društvene aktivnosti. Provodi se s ciljem afirmacije žena iz ruralnih područja te promocije različitosti života žena u takvim krajevima, što nam je jako važno. Projekt je u tijeku cijele godine jer treba obići teren i pronaći žene, a svake godine imamo sve više uspjeha jer su one prepoznale vrijednost i priliku da se prezentiraju – istaknula je.

Ove godine s područja županije sudjelovat će 15 žena. Najmlađa sudionica ima 31 godinu, dok je najstarija sudionica stara 73 godine.

– Jako nam je važno da budu zastupljene sve dobne kategorije i različita primarna zanimanja, a sve žene će biti jednako zastupljene te pod jednakim uvjetima. Ove godine sudionice su Štefica Bičak, Andreja Brleković, Viktorija Horvat, Ksenija Kolarević, Renata Kostibol, Anita Kovačić, Marina Kućan, Jadranka Lakuš, Slavica Martinaga, Draženka Mihoković, Marija Pavlović, Ivančica Petric, Jela Pintarek, Marijana Šabarić te Irena Šimunović – kazala je Rupčić.

Završno je naglasila kako je festival jako dobro prihvaćen u javnosti te da je svake godine iznimno velika posjećenost.

Darko Sobota, načelnik Općine Kalinovac, kazao je kako dogovor oko organizacije traje već godinu dana te da je siguran kako će svi gosti biti zadovoljni.

Marija Pavlović, predsjednica Udruge umirovljenika, na festivalu će se predstaviti kao sudionica, no uz to odgovorna je i za kulturno-umjetnički program manifestacije.

– Kada je riječ o kulturnom programu, nastupit će Udruga Tomislav Franjić, Kulturno-umjetničko društvo Grgur Karlovčan, čija sam članica već 42 godine te zbor Udruge umirovljenika – rekla je.

Uime pokrovitelja iz Hrvatskih šuma obratio se Marin Košćak, predsjednik Uprave šuma – podružnica Koprivnica, koji je istaknuo kako će i u budućnosti nastaviti podržavati rad žena iz ruralnih područja.

Spomenimo kako će se 12. Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije održati 1. srpnja u 19 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivan Lacković Croata u Kalinovcu.

zatvori