Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Ljekarna Koprivnica uvela automatizirani sustav skladištenja lijekova, ravnateljica Hadelan: Robot je usmjeren na pacijenta

U županijskoj Ljekarni Koprivnica svečano je uveden sustav za upravljanje skladištem, a riječ je o projektu vrijednom nešto više od 215.000 eura.

Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana, uvodno je kazala kako je Koprivničko-križevačka županija treća u Hrvatskoj koja je uvela automatizirani sustav skladištenja lijekova, dok je Irena Hadelan, ravnateljica ljekarne, naglasila kako će ovakav sustav skladištenja uvelike pomoći u radu te unapređenju kvalitete rada.

Izvor: kckzz.hr

– Sve je prvenstveno usmjereno na pacijenta jer će sustav pomoći ljekarniku da ne šeta po ljekarni i skuplja lijekove, već će samo stisnuti ikonicu na računalu i robot će sam dostaviti lijekove, a ljekarnik će se u potpunosti posvetiti pacijentu kada je riječ o skrbi i savjetovanju – rekla je Hadelan.

Dodala je kako će robot doprinijeti i točnosti, a unaprijeđen će biti i sustav inventure te skladištenja robe.

Dragutin Korošec, predsjednik Upravnog vijeća Ljekarne Koprivnica, opisao je rad sustava te napomenuo kako se svaki robot izrađuje individualno za prostor određene ljekarne.

Izvor: kckzz.hr

– Predviđene su tri blagajne, a na ekranu koji je postavljen iznad blagajni možete promatrati kako sve funkcionira od trenutka kada se naruči lijek. Robot istovremeno puni i izdaje lijekove, a pacijent može vidjeti postupak – istaknuo je.

Dodao je kako je u svom radu uvijek nastojao primjenjivati najstručnija i najnovija saznanja o tehnologiji.

– Mi radimo po najvišim svjetskim normama, a to je sigurnost pacijentima da će kod nas dobiti najbolju uslugu koju svake godine nadopunjujemo. Bilo je nekoliko razgovora i o tome da s ovim sustavom idemo među prvima u Hrvatskoj, no išli smo ipak s dozom opreza jer je riječ o značajnim ulaganjima – kazao je Korošec.

Da je riječ o pionirskom pothvatu kazao je koprivničko-križevački župan Darko Koren te naglasio kako se u zdravstvenom sektoru jako puno radi i ulaže.

Izvor: kckzz.hr

– Jedan je to pionirski pothvat, koji kao i svi pionirski pothvati u početku ima svoje rizike, no mi smo ih svjesno prihvatili i ušli smo u to. Nadam se da ćemo svi skupa biti zadovoljni, a osim što je ovo izuzetan tehnološki napredak u ovoj djelatnosti, olakšat će posao onima koji tu rade – poručio je.

Postojala su i oprečna razmišljanja, dileme i sumnje, no župan Koren nastavio je kako uvijek ima različitih mišljenja, no svejedno nisu odustali.

– Doživljavam ovo i kao marketinški potez jer smo u ovoj djelatnosti postali i malo zanimljivi drugima. Budite sigurni da će ovdje dolaziti ljudi kako bi pogledali kako to sve funkcionira, a sigurno će ovo biti ogledan primjer kako se to na suvremen način radi – zaključio je Koren.

zatvori