Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Koren prisustvovao otvorenju Hrvatskog doma u Subotici, poklonio sliku Ivana Andrašića

U Subotici u Republici Srbiji svečano je otvoren Hrvatski dom – Matica, a svečanom otvorenju prisustvovao je i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Iz Službe ureda župana poručili su kako su dom svečano otvorili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Barnabić.

– Hrvatski dom je buduće sjedište institucija hrvatske manjine u Srbiji, ali i kulturnih i društvenih aktivnosti te zajednice, a radovi na objektu su trajali pune dvije godine, od lipnja 2021. do lipnja 2023. godine – istaknuli su.

Čestitke povodom otvorenja uputio je župan Koren naglasivši važnost suradnje koja je realizirana kroz projekt koji je od iznimnog značaja za djelovanje hrvatske zajednice u Srbiji. Župan je predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasni Vojnić tom prilikom poklonio sliku Ivana Andrašića, koprivničkog umjetnika naive.

Iz Službe ureda župana dodali su kako je Hrvatsko nacionalno vijeće izgradnjom ovog objekta postavilo temelje budućnosti hrvatskog naroda u Srbiji, a simbolično su u temelje postavljena tri kamena donesena s područja iz kojih su Hrvati kroz povijest dolazili na ove prostore – kamen iz Hercegovine, iz Bosne te Hrvatske.

– Podsjetimo, delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća ove je godine posjetila Županiju, a nakon svečanosti otvorenja Hrvatskog doma održana je svečana akademija povodom proslave dana rođenja biskupa Ivana Antunovića što je praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – naglasili su u Službi ureda župana.

Dodajmo kako su uz brojne uzvanike otvorenju prisustvovali i pročelnici Koprivničko-križevačke županije Melita Ivančić i Darko Masnec.

zatvori