Petak, 10. svibnja 2024.

FOTO Izložba Tonija Franovića ‘Rastakanje’ svečano otvorena u Galeriji Koprivnica pred mnogobrojnom publikom

Izložba akademskog slikara Tonija Franovića pod nazivom “Rastakanje” svečano je otvorena večeras u Galeriji Koprivnica pred mnogobrojnom publikom.

Izložbu čini više od 30 ulja na platnu velikih dimenzija nastalih tijekom proteklih nekoliko mjeseci u Franovićevom legradskom ateljeu, a odabir su kustosice izložbe Draženke Jalšić Ernečić koja je ujedno i autorica postava i predgovora kataloga izložbe.

– Franović rastakanju prostora što ga okružuje pronalazi novi pristup krajoliku. Kao koloristički virtuoz u krajoliku nalazi nepresušni izvor inspiracije, preispituje dezintegraciju kao ideju koja odražava krug života u kojem jednaku vrijednost posjeduju raspadanje i rast, život i odumiranje. Posebno naglašava srozavanje i urušavanje vrijednosti, nestajanje i urušavanje, eroziju materije, siromašenje duha i zatiranje civilizacije kakvu poznajemo. Rastakanje poput kolektivne psihoze prostora i vremena na svakom koraku naglašava važnost ateljea u kojem je nastao ciklusa prikazan na izložbi – rekla je Jalšić Ernečić.

Spomenimo da izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza.

zatvori