Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: DVD Zablatje obilježilo 90 godina postojanja, na svečanosti uručena brojna priznanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zablatje iz općine Legrad obilježilo je svoju 90. godišnjicu postojanja.

Velika svečanost za ovo društvo koje broj 40-ak članova započelo je polaganjem vijenaca kod centralnog križa na groblju, a nastavilo se svečanim mimohodom od vatrogasnog doma do crkve svetog Martina gdje je misu za okupljene vatrogasce i mještane vodio župnik Igor Radašić.

– Nakon mise goste je kod vatrogasnog doma dočekao svečani vod te predsjednik DVD-a Zablatje Vedran Goričanec i zapovjednik Nino Bukovčan. Na proslavi ovog važnog jubileja okupilo se stotinjak gostiju iz okolnih prijateljskih vatrogasnih društava, predsjednik VZŽ koprivničko-križevačke Darko Palaš, predsjednik VZO Legrad Vladimir Piškor te načelnik Legrada Ivan Sabolić. U programu je bilo riječi o povijesti DVD-a Zablatje te o osnivačima ovog malog, ali izdržljivog i važnog društva za naselje u kojem rade već devet desetljeća – poručuju iz društva.

U sklopu svečanog obilježavanja dodijeljena su i priznanja: Za deset godina rada u DVD-u Ani Mariji Goričanec i Sandri Androci. Brončana vatrogasna plamenica za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama: Dragutin Meštrović, Tihomir Janeković, Tomislav Androci i Nino Bukovčan. Brončana vatrogasna medalja za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu: Emerson Sokolić, Sandra Androci, Lidija Bukovčan, Sandra Janeković i Ana Marija Goričanec. Srebrna vatrogasna medalja za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu: Ivica Golubić i Vedran Goričanec. Zlatna vatrogasna plamenica za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama: Slavko Golubić i Zdravko Korošec.
Zlatna vatrogasna medalja za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu: Emil Kučan i Ivan Jazvec.

Hrvatska vatrogasna zajednica za posebne zasluge odlikovala je tajnika Vladu Kovačeka, dugogodišnjeg člana i aktivnog vatrogasca, koji se u ime svih odlikovanih članova vrlo emotivno obratio okupljenima te zahvalio svim članovima na predanom radu, požrtvovnosti i humanosti koju svakodnevno pokazuju kao dobrovoljni vatrogasci.

DVD Zablatje uručio je i plakete u znak zahvale, i to Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, VZ Koprivničko-križevačke županije, VZO Legrad, općini Legrad, Koprivničko-križevačkoj županiji te Ivici Golubiću i Davidu i Ivanu Meštroviću.

– Sve vatrogasce okupljene na obljetnici pozdravio je Darko Palaš, predsjednik županijske zajednice kazavši kako je jedini poziv svakog dobrovoljnog vatrogasca požrtvovnost i spremnost pomoći drugima, a tek onda vođenje društava, usklađivanje sa zakonom i slični poslovi s kojima se vatrogasci susreću. Dobre želje i vjeru u dobar rad i u narednim godinama izrazili su i Vladimir Piškor, predsjednik VZO Legrad, te Ivan Sabolić, legradski načelnik. Nakon večere u vatrogasnom domu u Zablatju održala se predstava Kerekeš teatra te zabava za sve mještane – napominju u društvu.

zatvori