Četvrtak, 16. svibnja 2024.

FOTO Bliži se kraj energetske obnove bolnice, dr. Devčić: Narednih 30 godina neće biti potrebe za ulaganjem u infrastrukturu centralne zgrade

Projekt energetske obnove Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek privodi se kraju, sve bi trebalo završiti do 1. kolovoza.

Potvrdio nam je to ravnatelj koprivničke opće bolnice dr. Mato Devčić podsjetivši da je projekt obnove počeo u ožujku 2022. godine, a vrijednost radova je 5,7 milijuna eura. Ugovoreni su pritom građevinski radovi i radovi na strojarskim i električnim instalacijama.

– Građevinski radovi podrazumijevaju potpuno novu fasadu, izmjenu kompletne stolarije, dakle svih prozora i vrata, zamjenu rasvjete s novom LED rasvjetom, spuštanje stropova zbog potrebe postavljanja strojarskih instalacija u segmentu koji se tiče postavljanja klime i ventilacije. Cijela centralna zgrada bit će klimatizirana, odnosno svježe ventilirana. U sigurnosnom aspektu smo povećali sigurnost boravka naših pacijenata i zaposlenika i to nadgradnjom sustava vatrodojave – objasnio je ravnatelj.

Dodao je da je projekt je u visokoj fazi, odnosno u završnoj fazi izvršenja.

– Ostala je određena kvadratura fasade za završiti, a potpuno su završene strojarske i elektro instalacije. Sada smo u fazi testiranja klimatizacijskog i ventilacijskog sustava koji je uključen jer su posljednjih nekoliko dana zaista iznimno visoke temperature. Dakle, sustav klime i ventilacije se testira i vjerujem da će sve biti u redu te da ćemo do 1. kolovoza završiti ovu priču i aktivnosti – naglasio je dr. Devčić.

Upravo zahvaljujući ovim radovima, pacijentima će biti olakšan boravak u bolnici, smatra ravnatelj.

– Mi smo akutna bolnica i u pitanju su deseci tisuća pacijenata koji prolaze kroz našu bolnicu. Kroz sve ove godine mi smo u bolnici imali 400 split sistema, takozvanih klima uređaja koje su bile autonomne jedinice putem svojih daljinskih upravljača i to je bio izniman energetski trošak za bolnicu, a naravno i nabavni trošak. Ono što je ključno jest da su bili veliki gubici topline u zimskom periodu, s obzirom na to da bolnica sa svojih 30.000 metara kvadratnih prostora je ogroman prostor za grijanje i sama činjenica da je stolarija stara oko 40 godina govori u prilog tome da su zaista bili veliki gubici topline. To se vidjelo i na radu toplinske stanice, kako u fizičkim, tako i u financijskim pokazateljima. Projekt energetske obnove centralne zgrade je dio jednog ukupnog procesa energetske obnove cijele infrastrukture naše bolnice i traje posljednjih šest godina. Šest godina zato što u taj vremenski rok moramo pridodati i pripremu dokumentacije, odnosno aplikaciju na Fond za zaštitu okoliša za dobivanje sredstava. Nakon provedbe ovog projekta, narednih 30 godina centralni dio neće imati potrebu za ozbiljnije zahvate u svojoj infrastrukturi – objasnio je ravnatelj.

Ističe kako je pacijentima koji dolaze u bolnicu, bilo da je riječ o akutnim ili teškim bolesnicima, jako teško boraviti u prostoru koji nije klimatski optimiziran i može im se stanje još i pogoršati.

– Ono što nam je bilo iznimno važno jest kvalitetniji boravak pacijenata u klimatiziranim prostorima, a onda i boravak naših zaposlenika. Zdravstveni djelatnici u svojem radnom vijeku gotovo polovinu vremena provedu na radnom mjestu. Ako bismo gledali samo redovno radno vrijeme to je onda trećina, no uz prekovremen rad i dežurstva, to je gotovo polovica života koliko naši zaposlenici provedu na poslu. Smatram da je jako važno da smo proveli ovaj projekt i zaokružili ovaj ciklus energetske obnove te da će naši zaposlenici biti zadovoljni boravkom na poslu – naglasio je ravnatelj.

Mišljenja je kako je projekt energetske obnove važan korak za sigurniju budućnost jer će njime biti osiguran jedan miran period od narednih 30 godina bez potrebe ulaganja u infrastrukturu koja se tiče kvalitete rada u postojećim objektima.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

Tekst pripremili Tomislav Matijašić i Hana Volenik. 

zatvori