Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Darko Jovičić primio priznanje za dugogodišnji rad u knjižničarstvu i poseban doprinos ugledu i razvoju struke

Knjižničar Knjižnice i čitaonice Fran Galović Darko Jovičić primio je priznanje za dugogodišnji rad u knjižničarstvu i poseban doprinos ugledu i razvoju struke.

Poručili su to iz koprivničke knjižnice i dodali da je priznanje primio u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara u Čazmi u sklopu redovne godišnje skupštine Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

– Knjižničara Darka dobro zna većina naših korisnika u kojoj radi već više od 30 godina i gdje je tijekom vremena mnogima postao omiljeni knjižničar pa čak i svojevrstan “zaštitni znak” cijele knjižnice. Po zvanju knjižnični tehničar, s radnim mjestom na posudbenom pultu Odjela za odrasle, upravo je Darko često prva osoba na koju korisnici naiđu ulaskom u knjižnicu. A on svakoga od njih dočekuje sa širokim osmijehom i srdačnim pozdravom, kako bi se baš svaki posjetitelj knjižnice osjeća dobrodošlo. Lijepa riječ i strpljenje u ophođenju, želja da pomogne, preporuči knjigu, ljubazno porazgovara s korisnicima, obilježja su njegovog pristupa korisnicima, što članovi knjižnice prepoznaju i cijene – napomenula je Ljiljana Vugrinec iz knjižnice.

Dodala je da stotine knjiga svakoga dana prođe kroz Darkove ruke, bilo da ih korisnicima donosi sa polica ili iz spremišta, bilo da ih sprema i slaže na police kad se vrate iz posudbe. Isto tako, deseci korisnika svakog radnog dana zaustavljaju se ispred njegovog pulta tražeći savjet oko odabira knjige, ili pomoć u snalaženju u knjižnici.

– Za svakoga od njih, knjižničar Darko ili Darkić, kako ga rado od milja zovu ne samo njegovi kolege u knjižnici, već i mnogi korisnici, naći će nekoliko minuta vremena, da se posveti svakom pojedincu i odgovori na njegova pitanja, da ispuni što više čitateljskih želja. Godine iskustva rada u knjižnici i upoznavanja različitih profila ljudi i korisnika, pomažu knjižničaru Darku prepoznati i procijeniti potrebe i interese čitatelja, zato su njegove preporuke naslova za čitanje iznimno tražene i cijenjene. Upravo zahvaljujući njegovoj ljubaznoj usluzi i srdačnom pristupu, brojni korisnici sa smiješkom odlaze iz knjižnice, uz osjećaj zadovoljstva, i rado se vraćaju ponovo – objašnjava Vugrinec.

Ističu kako je, uz svoje redovne poslove u Odjelu za odrasle, Darko nezamjenjiv i kao pouzdani suradnik i član radnih timova u brojnim drugim aktivnostima i projektima koprivničke knjižnice.

– Svojim uzornim profesionalnim djelovanjem tijekom više od tri desetljeća rada u knjižnici znatno je pridonio ukupnom pozitivnom imidžu i ugledu koprivničke knjižnice koji ona ima u javnosti, kao i u stručnoj zajednici, te dao doprinos ostvarivanju svih uspješnih rezultata za koje je koprivnička knjižnica primila brojne domaće i strane nagrade – kao što su, primjerice, priznanja “Knjižnica godine u Hrvatskoj” za 2017. godinu i “Najbolja svjetska knjižnica prema izboru Londonskog sajma knjiga” iz 2022. godine – zaključila je Vugrinec i naglasila kako je priznanje stručnog društva zaista stiglo u prave ruke.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori